Közélet

Express: Magyarország kerítéssel nyesi ketté Európát

Orbán Viktor évértékelőjét és a migránsokat befogadó Európa elleni kirohanásait is idézi a brit lap, ami szerint Magyarország teljesen körbekerítheti magát.

Kettévágja Európát a magyar határkerítés, aminek az a szerepe, hogy megállítsa a migránsokat – írja a brit Express. A lap némi spéttel ugyanis felfedezte, hogy Magyarország lezárta a szerb és horvát határát, és erre készül a román határon is.

Felidézik, hogy a kerítéssel Orbán a keresztény Európa megmentőjeként tetszeleg, mondván a kerítés az a pajzs, amivel milliónyi bevándorlótól megóvja Magyarország Európát. Némileg populistán megjegyzik, az apró Szlovénián vagy a háború dúlta Ukrajnán keresztül kell ezentúl a menekülteknek járni (bár Ukrajnának a nagyon távoli, keleti területein van állóháború).

A lap szerint az Orbán-kormány eleve hadban áll az Európai Unióval, ami nem örül annak, hogy a magyarok órák alatt kidobják az illegális úton érkező menekülteket. Eközben Görögországban gyűlnek a menekültek a lezárt balkáni útvonal miatt, a görög migrációs miniszter azt mondta, akár 70 ezer ember is feltorlódhat. Ennek oka, hogy Macedónia csak az iraki és szír menekülteket engedi át.

A németek a sarasak

Visszatérve Orbánhoz, idézik az évértékelőjét is, amiben Németország és az EU politikáját okolja az egész helyzetért, mert Berlin és Brüsszel várta tárt karokkal a migránsokat szerinte. Idézik, hogy azt mondta, az EU olyan most, mint egy hajó, ami sziklák felé halad, miközben a kapitány azon morfondírozik, hogy kijelöljön nem dohányzó mentőcsónakokat.

Orbántól kiemelik még azt, hogy szerinte nem lehet Európa elöregedését muszlim bevándorlókkal megoldani, akik nem akarják elsajátítani az itteni kultúrát. Ezért ha kell, Magyarország Ukrajna és Szlovénia felől is bevédi magát. A betelepítési kvótát ellenző Orbán nemrég más európai államok józan eszét dicsérte, pl. az osztrákokét, akik megmondták, idén hány menekültet hajlandók fogadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik