Közélet

Antiszemita szobor: Wiesenthal-díjat kapott a szobrász

Múlt héten a fajvédő, antiszemita Donáth György szoboravatója miatt volt balhé, amit ráadásul a Páva utcai Holocaust Emlékközponttól nem messze állítottak fel. Maga a szobor Kutas László munkája, aki 2012-ben Wiesenthal-díjat kapott a soproni Holokauszt-emlékműért, és ő csinálta Horn Gyula XIII. kerületi szobrát is.

Nem vagyok történész, nem néztem utána, hogy pontosan mi volt Donáth tevékenysége. Ő nem egy Horthy vagy egy Hóman, hogy mindenkinek fejből tudnia kellene, hogy mit csinált

idézi a művészt a 444.hu.

A Wiesenthal-díjat egyébként a magyarországi holokauszt emlékének megőrzésért végzett önkéntes munkáért adja Holocaust Közalapítvány. Kutas László, mint szabadúszó, ilyen megbízásokból élő művész egyébként azért is örült a munkának, mert:

Egy fotót mutattak, amin egy ember állt az akasztófa alatt, az egyik oldalán a pap, a másikon a hóhér. Tudta, hogy perceken belül meg fogják ölni, de teljesen nyugodt volt, meg volt győződve az igazáról. Ezt visszaadni érdekes feladat.

Az avatásból tényleg komoly balhé kerekedett, két nap után pedig el is vitték az emlékművet a Ferencvárosból, az Üllői út és a Páva utca sarkáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik