Közélet

A salgótarjáni választás 5+1 tanulsága

Hatalmasat győzött a baloldal a salgótarjáni időközi választáson, az MSZP és a DK, valamint a helyi TVE támogatásával Fekete Zsolt lett a polgármester. Levontuk a tanulságokat.

A protest döntött

A 2014-es önkormányzati választáson nagyjából 40 százalékos volt a részvétel, most sokkal nagyobb, szinte minden második választásra jogosult elment szavazni. És büntetett – a kormánypártokat. 2014-ben ötven szavazattal győzött az MSZP-s jelölt, most több mint 1800-zal. Akik eddig csak otthon elégedetlenkedtek (akár az oktatás, akár az egészségügy, vagy a helyi ügyek miatt), azok most az ellenzéket támogatták.

salgótarjáni választás 2

A Jobbik bukott

2014-ben és most is ugyanazt a jelöltet indította a Jobbik, Hulitka Istvánt. Két éve 1521 szavazatot kapott, most – a nagyobb részvétel mellett – 935-öt. A választók tehát az esélyesebb jelöltet támogatták, még a széljobbról is, átszavaztak az MSZP-re.

salgótarjáni választás

A Fidesz stagnál

És azért tudni, hogy az MSZP-re, mert a kormánypárti jelölt nagyjából ugyanannyit kapott most is, mint legutóbb. (2014: 5326, 2016: 6038)

A kormánypárt, hiába a helyszínen megjelent miniszterek, államtitkárok, a bográcsozás és a bor kínálása, nem tudták növelni támogatottságukat.

A kormánypárt képtelen nyerni

Salgótarján tradicionálisan baloldali terep, de nem ez az első helyszín, ahol a Fidesz képtelen időközit nyerni. Tapolcán a Jobbik, Újpesten és Veszprémben, illetve most Salgótarjánban az MSZP győzött. Pedig az országos adatok szerint tíz éve, 2006 óta ők a vezető erő.

Összefogás

Ha országosan nem is, de helyi szinten működik az összefogás. Egyelőre csak az MSZP és a DK között, de azt látni, hogy így van esély legyőzni a Fideszt.

A választó nem hülye

2014-ben a munkáspárti Nagy Attila Tibor 315 szavazatot vitt el az MSZP-s jelölttől. Tehát majdnem győzelemhez segítette a Fideszt. Most a párt elnöke, Thürmer Gyula indult, félő volt, hogy ha kiélezett a verseny, a pártelnökre érkező voksok döntenek. Thürmer 275 szavazatot kapott, a választók esélytelen jelöltként kezelték, nem akarták, hogy kárba menjen az ikszük, valódi versenyben az esélyes jelöltet támogatták. Ezért szerepelt ennyire várakozáson alul a Jobbik is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik