Közélet

Orbán évértékelőjét értékelte az ellenzék

A legnagyobb veszély a Rákosi korszakot idéző, kommunizmust építő Orbán Viktor, aki elvesztette kapcsolatát a valósággal és nem foglalkozott a valódi problémákkal.

Az ellenzéki pártok lesújtó véleménnyel voltak Orbán Viktor vasárnapi évértékelő beszédéről, amit a tüntetőktől körbevett Várkert Bazárban mondott el. (A kormányfő beszédéről szóló élő beszámolónkat ide kattintva olvashatják el.)

Oláh Lajos a Demokratikus Koalíció független országgyűlési képviselője tragikusnak értékelte a beszédet, amely szerinte a Horthy-rendszert dicsőítette és elvetette az Európai Unió értékeit. Szerinte a kormányfő egy olyan világot álmodott, ahol csupán a fideszes földesurak és a kaszinómogulok érzik jól magukat, de ahol a kockásinges tanároknak vagy a külföldre menekülő orvosoknak, ápolóknak nincs helyük. Hozzátette: a kormányfőnek az évértékelő beszédében arról kellett volna szólnia, miért halnak meg többen fertőzésekben, mint autóbalesetben, miért tüntetnek a tanárok vagy, hogy miért akarja népszavazással kivezetni Magyarországot az Európai Unióból. A DK szerint nem a menekültek, hanem a miniszterelnök “és skinhead-es csapata” jelenti a legnagyobb veszélyt az országra.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Orbán Viktor nem foglalkozott a társadalom valódi problémáival, amiből arra lehet követeztetni, hogy ezekben a kérdésekben nem is várható tőle megoldás. “Orbán Viktor eltévedt” – fogalmazott az ellenzéki politikus az MTI-hez vasárnap eljuttatott hangfelvételén, majd hozzátette, a kormányfő beszéde és a valóság között óriási szakadék tátong.

Miközben a miniszterelnök 21. századi egészségügyről beszél, addig a valóságban az egészségügy romokban van, az oktatás összeomlott, a közigazgatás szétzilálódott – fejtette ki Tóbiás József, példaként említve, hogy orvosok ezrei, szakápolók tízezrei hagyják el Magyarországot. Az MSZP vezetője aláhúzta továbbá, Orbán Viktor nem beszélt emberek millióinak létválságáról sem, így szerinte a kormányfőtől már nem is lehet azt várni, hogy megoldást adjon a valódi problémákra.

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek fogalma sincs a valóságról és helyesebben tenné, “ha nem az urizáló tanácsadói által lefestett virtuális Magyarországon élne”. A valóság az, hogy Magyarországon léteznek olyan falvak, városrészek, amelyekben az Orbán Viktor által Magyarországon elképzelhetetlennek nevezett párhuzamos társadalom már megvalósult, a törvény nem érvényesül – hangsúlyozta Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A valóság az, hogy egyes iskolákban nincs pénz fűtésre, de krétára sem, az egészségügyi intézmények állapota tragikus, felszereltségük elavult, az államadósság összege pedig még nőtt is” – fejtette ki a Jobbik szóvivője, aki szerint Orbán Viktornak fogalma sincs a valóságról, amikor azt állítja, hogy az oktatás, az egészségügy és a közbiztonság “egy igazi sikersztori”.

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) szerint “Orbán illiberális államában” ma minden magyar kénytelen első kézből megtapasztalni, hogy milyen volt a kommunista rendszer. “Az eszetlen államosítási hullám, a keleti nyitás politikája, a multinacionális vállalatok üldözése, a szabadságjogok korlátozása, a fékek- és ellensúlyok rendszerének lebontása, a mindössze az állami propaganda  szócsöveként funkcionáló állami média, a kigyúrt kopaszok megjelenése a választási irodánál, és a folyamatos háborús retorika mind-mind a Rákosi-korszakot idézi” – fejtette ki az ellenzéki párt.

A Liberálisok szerint a kormányfő által hangoztatott polgári Magyarország szépen csengő hívószava mögött egy, a szocializmusból jól ismert uram-bátyám világ képe bontakozik ki, ahol az “állami szintre emelt lopást törvényekkel támogatják meg, és ellenség mindenki, aki kritizálni merészeli az állampártot és annak vezetőjét”. Az ellenzéki párt azt reméli, a “permanens kormányzati propaganda ellenére” egyre többen látják, hogy “Orbán illiberális állama hat év leforgása alatt az ’50-es évekbe vetette vissza Magyarországot”, újabb hat év pedig beláthatatlan következményekkel járna.

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi érvértékelő beszédével arról adott tanúbizonyságot, hogy elvesztette kapcsolatát a valósággal.  Gál József, az ellenzéki párt szóvivője az évértékelőt követően újságíróknak nyilatkozva bírálta, hogy a kormányfő “megdicsérte a multinacionális vállalatokat”, akik ellen ellenzékből még folyamatosan támadásokat indított.

“Multikormányzás” lesz és nem néppárti, polgári kormányzás – fogalmazott a szóvivő, aki szerint retteghetnek a munkavállalók. A rossz versenyképességet ugyanis a kabinet a bérek alacsonyan tartásával fogja megoldani – jegyezte meg. Bár a miniszterelnök azt gondolja, hogy az oktatást és az egészségügyet kormánya mentette meg, azt valójában azok mentették meg, akik méltatlan bérért nap mint nap elvégzik a munkájukat – jelentette ki.

A beszéd közben több ezren vettek részt az Együtt tüntetésén, a Várkert Bazár előtt. A tömeg a Várkert Bazár északi sarkától állt tömötten a Lánchíd utcán, kicsit túlnyúlva a legközelebbi szálloda vonalán. Az emberek egy része a villamossínek túloldalán, a Duna-parti sétányon helyezkedett el.

 

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik