Közélet

Boltzáras népszavazás: a választási bizottság értetlenkedve pöccintette le az MSZP-t

Nem elég, hogy nem jelölte meg milyen jogszabály alapján tettek panaszt kopaszok kiszorítosdija ügyében, még a lakcím sem stimmelt.

Érdemi vizsgálatra alkalmatlannak tartotta és ezért elutasította a Nemzeti Választási Bizottság Lukács Zoltán MSZP-s politikusnak a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületénél kedden történtek miatt benyújtott kifogását a testület pénteki ülésén.

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese kifogásában azt írta, kedden reggel megjelent az NVI épületénél, és a főkapu és a beléptető kapu között “kidobónak tűnő emberek” voltak, akik elállták az útját, és ezért nem tudta benyújtani beadványát. Állítása szerint az NVI semmilyen intézkedést nem tett a helyzet kezelésére.

Az NVB azonban pénteken elutasította a kifogást, arra hivatkozva, hogy a politikus nem jelölte meg konkrétan, mely jogszabály megsértését kifogásolja; emellett a benyújtott kifogáson feltüntetett lakcíme nem egyezett meg a nyilvántartásban szereplővel.

Patyi András, a testület elnöke javasolta, hogy a kifogást érdemi vizsgálat nélkül utasítsák el. Mint mondta, a kifogásnak kötelező tartalmi eleme a beadványozó személyes adatai mellett a jogszabálysértés megnevezése is, ez hiányzott az eredeti kifogásból, ezért el kell utasítani azt. Hozzátette: a jogszabály nem ad lehetőséget arra, hogy a kifogást kiegészítsék.

A kedden beadott népszavazási kezdeményezések hitelesítési eljárásában vizsgálják a benyújtás körülményeit, és egyetért a kamerák felvételének megtekintésével. A bizottságnak szabályos beadványok alapján kell vizsgálnia a választási eljárás elemeit, ugyanakkor a választópolgárok közötti egyenlőséget sértené, ha a formai hibás beadványt elbírálnák, mert ezzel mások formai hibás beadványait is el kellene bírálni – tette hozzá.

Litresits András, az MSZP delegáltja javasolta, hogy tekintsék meg már a pénteki ülésen a kedden történteket rögzítő biztonságikamera-felvételeket, azt “a pár másodpercet”, ami megelőzte a benyújtásokat. Mint mondta, a keddi események mellett “a bizottság nem mehet el csendben”, mert “durva, méltatlan, botrányos dolgok történtek”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik