Közélet

Trócsányi szerint azért lesz népszavazás a menekültkvótáról, mert demokrácia

Az igazságügyi miniszter szerint a demokráciához tartozik a nép meghallgatása, és a migrációs kérdéskör annyira jelentős, hogy meg kell kérdezni az ország lakosságát róla. Így reagált Trócsányi László az M1 reggeli műsorában a kormányfő által szerdán bejelentett népszavazási kezdeményezésre.

A kormány szerdán hozott egy határozatot arról, hogy a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kiírását kezdeményezi. A referendum kérdése úgy szól:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Trócsányi László azokra az ellenzéki reagálásokra, melyek szerint alkotmányellenes a kérdés, azt mondta: a kérdés az alaptörvényen alapszik, és nincs olyan nemzetközi szerződés, amellyel ütközne. Az igazságügyi miniszter kitért arra is, hogy az Európai Unióban vannak kizárólagos hatáskörök, mint például a vámunió vagy a kereskedelem és vannak osztott hatáskörök is. Trócsányi László kiemelte: az alaptörvény értelmében nem adták át az Európai Uniónak azt a hatáskört, hogy kötelezően lehessen betelepíteni embereket az országba. Kiemelte: ez egy olyan fontos kérdés, amely egy adott állam szuverenitásával függ össze.

A népszavazás menetéről az igazságügyi miniszter azt mondta: ez egy hosszú folyamat, hónapok fognak eltelni, míg sor kerülhet rá. Ha a népszavazás eredményes lesz, az Országgyűlésnek annak nyomán kötelezően jogszabályt kell alkotnia – fejtette ki Trócsányi László.

Az igazságügyi miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: az Európai Unió jelenleg a demokratikus deficittől “recseg-ropog”. Az EU is mindig azt kívánja, hogy a nemzeti parlamenteket minél inkább vonják be – jegyezte meg. Trócsányi László bátor kezdeményezésnek nevezte a referendumot, de mint kiemelte: ha a demokratikus deficitet akarják csökkenteni, akkor az ilyen lépésekre szükség van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik