Közélet

MSZP: nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az NVI-nél történtek

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) kedden történtek miatt.

Molnár Zsolt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy értékelte, hogy az NVI-nél történtek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Hozzátette: a nemzetbiztonsági bizottság soron következő ülésén is szerepelni fognak a belügyminiszterhez intézett kérdései, hogy miért nem tett semmit a rendőrség a Nemzeti Választási Irodánál történt, bűncselekmény gyanúját felvető események kapcsán, továbbá hogy hajlandóak-e fellépni “e jelenséggel szemben”.

Az MSZP-s politikus azt írta: kedden az NVI épületénél megjelent “verőlegények nem csupán egy állampolgárt akadályoztak meg politikai jogai gyakorlásában, hanem a magyar demokrácia ellen intéztek támadást”.

Molnár Zsolt szerint vannak, akik már a magánhadseregek korának eljövetelét vizionálják”, ahol a politikai konfliktusokat jogon kívüli eszközökkel, fizikai erővel “rendezik”. Ez lényegében a demokratikus, alkotmányos államrend bukását jelentené, közölte, kiemelve: “a politikai provokációk végrehajtására kapható”, magánhadseregbe szervezett “kopaszok” nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek azáltal, hogy nemcsak a közrendet zavarják meg, hanem a demokratikus alapjogok gyakorlását akadályozzák.

Kedd délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Köztük egy rakás kopasz és Erdősi Lászlóné is.

Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. Az MSZP a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazási kérdését akarta leadni, de egy magánszemély néhány másodperccel megelőzte. A szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több “kopasz férfi” akadályozta politikusukat. Aznap a Fidesz elhatárolódott a történtektől, míg az ellenzéki pártok szerint diktatúrákba illő bűncselekmény történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik