Közélet

Lázár trükkösen lehetett földesúrból földműves

Nem kellett gyorstalpalót sem végeznie a látszat kedvéért a miniszternek, elég egy megfelelő családtag.

Nem végzett semmilyen aranykalászos gazdaképzőt Lázár János, szerinte mégis jogosan került a földműves névjegyzékbe – írja a hvg.hu.

Gőgös Zoltán (MSZP) parlamenti kérdésére adott válaszából nem derül ki pontosan, hogyan sikerült a bravúr, de legvalószínűbb, hogy nem is saját jogán, hanem valamelyik családtagja közös őstermelői igazolványának köszönhetően lett belőle szakmabéli. Ennek megfelelően nem lehet másnak sem nehéz visszaélni a földforgalmi törvény céljával, hogy azé legyen a föld, aki abból él.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly az eddigi birtokaihoz szerzett még egy hathektáros erdőt, valamint egy tizenhat hektáros vegyes művelésű területet (szántó, legelő, erdő). A birtokokat még nem írták a nevére, a 19 másikkal szemben, amelynek tulajdonosa vagy haszonélvezője.

A hvg.hu a különböző lehetséges feltételeket végigvéve arra következtetésre jutott, hogy a leglogikusabb megoldás az lehet, ha Lázár egy családtagja, például édesapja közös őstermelői igazolványán szerepel, így nem kell neki önálló jogviszonyt létesítenie. Ez viszont azt jelenti, hogy bárki, akinek a családjában van őstermelő, aki „családi igazolványt” váltott ki, úgy is be tudott szállni a földárverezési bizniszbe, illetve úgy is szert tehet földre a továbbiakban is, hogy életvitelszerűen nem foglalkozik mezőgazdasággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik