Közélet

Engedélyt kért a Kliktől, hogy Orbán szavairól elmondja véleményét

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 02. 25. 09:01

A tanárlázadást elindító miskolci gimnázium igazgatója szerint a „többség nem forradalmár”.

Madarász Péter engedélyt kért a Kliktől, hogy interjút adhasson a Heti Válasznak, de rögtön azzal kezdi, nem szívesen beszél, mondván, ő pedagógus, nincs médiakommunikációs rutinja és volt már elég baja abból, hogy ki-ki kénye-kedve szerint vágta össze szavait, vagy ő fogalmazott félreérthetően. Az első köznevelési kerekasztalt például azért méltatta, mert

sajnos ma azt is eredményként kell értékelni, ha sikerül döntéshozók előtt kimondani, mi is a probléma.

Kicsi, de fontos eredménynek tartja, ha az oktatásirányítás elismeri, baj van. Ez persze szerinte sem elég, de úgy véli, felelős vezetőként élnie kell a tárgyalás lehetőségével. Ráadásul az élet minden területén az együttműködés híve. Nekik nem a pártokkal, hanem az oktatásirányítással van dolguk.

És ismét szeretném világossá tenni, hogy kizárólag a szakmáért, a gyerekeinkért emeltük fel a szavunkat, vagyis nem állt szándékunkban ennek pártpolitikai színezetet adni.

Az igazgató szerint hálátlan a szerepe.

A kormány rossz szemmel néz rám, mert kezdettől megszemélyesítek egy problémahalmazt, amivel most kénytelenek szembenézni. Ugyanakkor haragszanak rám azok is, akik szerint ebben a formában hiba volt tárgyalást kezdeni az oktatás irányítóival, és azok is, akik a nyomásgyakorlás harciasabb eszközeit képviselik.

Szerinte a többség nem forradalmár, inkább szkeptikus, aki úgy látja, a kerekasztalnál nem lehet érdemi változásokat elérni. Az igazgató cáfolja, hogy tárgyalási készsége miatt szembefordult volna vele a tantestület, vagy ellentét lenne Pilz OIivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke és közte. Különböző módszereket képviselnek, de céljaik ugyanazok. Ő az iskolát képviseli. Balog miniszter ugyan a Tanítanék mozgalom képviseletére kérte, de nyilatkozatuk miatt már csak közvetíteni tudja céljaikat a kerekasztalnál.

Orbán Viktor egyes nyilatkozatai rosszul estek neki.

Hálátlanságot sejtetni, az ügyet bérkérdéssé egyszerűsíteni, azt mondani, hogy nézzék csak, mennyire jó a pedagógusoknak, nem jó irány. Minden alkalommal elmondjuk, hogy nem a pénzünk miatt emeltük fel a hangunkat.

Az igazgató szerint a követelések közé azért került be a téma, mert a bérrendezés egyénre lebontva nagyon igazságtalan, gyakorlatilag a jobb tanárt bünteti.

Ez nem tett jót a pedagógusok közérzetének.

Az igazgató cáfolja, hogy iskolája a poroszosabbak közé sorolható, szerinte nyílt levelükben ezért hívták fel a figyelmet a tanulók túlterheltségére, arra, hogy a magas óraszám miatt nem jut idő az ismeret elmélyítésére, a kompetenciák fejlesztésére.

Csökkenteni kell a tanulók óraszámát, hozzá kell nyúlni a Nemzeti Alaptantervhez és a kerettantervekhez is.

A tanárlázadás irányát egyelőre ő sem látja pontosan, egyrészt örül annak, hogy még sosem foglalkozott ennyi ember a diákok, az iskola, az oktatás problémáival, de elismeri, hogy az elmúlt hetek eseményei alkalmat adtak a „potyautasoknak” is a médiafigyelem elérésére. Nagyon reméli, hogy a csatlakozók sokfélesége nem hitelteleníti el azok mozgalmát, akik őszintén aggódnak az oktatás ügyéért.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.