Közélet

Újabb durva véletlen, ami Orbánnak kedvezett

Egy magánszemély előzékenysége nélkül nem tarthatna népszavazást a kormány a kvótáról.

Orbán Viktor szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez a kormány az EU által tervezett menekültkvóta ellen. A 444.hu talált rá, hogy a miniszterelnököt ugyanakkor nagyon beelőzte egy magánszemély, aki már egy hete benyújtotta népszavazási kérdését ugyanerről. Márpedig a kopaszok-kontra MSZP keddi csörtéje óta már a világsajtó is tudja, milyen nagy szerepe van a népszavazási kérdésnél a gyorsaságnak.

Csabai József ezt kérdezte még 2016. február 16-án

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország ne hajtsa végre az Európai Unió döntését a menekültek kvóta szerinti eloszlatásáról?

Ez gátolhatta volna a kormány népszavazási kezdeményezését, de a szerdán délelőtt 11 óra 27 perc 22 másodperckor – másfél órával a kormányfő bejelentése előtt – Csabai József magánszemély visszavonta kezdeményezését.

Orbán Viktor egyébként a keddi véletlenekről azt mondta: nem először alakult ki méltatlan helyzet, változtatni kell a népszavazás-kezdeményezés törvényi szabályain, ezért kezdeményezi, hogy a Nemzeti Választási Iroda, illetve a Nemzeti Választási Bizottság elemezze a kialakult helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására.

Mivel nem ez volt az első eset

kénytelenek vagyunk azt a következtetést levonni, hogy ilyen helyzetek azért alakulhatnak ki, mert a vonatkozó törvényi előírások nem jók.

A szabályok nem biztosítják a méltányos körülményeket azoknak, akik élni akarnak állampolgári jogukkal – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik