Közélet

Kockás inges nap: verbális inzultus érhetett tanulókat, akik nem csatlakoztak az akcióhoz

Több szülő is azzal a panasszal fordult a Magyar Idők szerkesztőségéhez, hogy gyermeküket verbális inzultus érte egyes pedagógusok részéről, mivel nem vettek kockás inget pénteken. Egy budai középiskolában történt esetről egy szülő így írt a Facebookon a napilap szerint:

Tegnap volt az iskolákban ez a kockás inges nap. Voltak gyerekek, akik nem kockás ingben mentek suliba. A tanárok közül néhányan leszólták őket, mi az, ti fideszesek vagytok, illetve aki értelmes, az kockás ingben jött iskolába és hasonló inzultusok érték őket.

Eddig én nem szóltam semmit, mert az ember tart a bosszútól a tanárok egy részétől. Ebben az iskolában szinte állandó a politizálás az órákon, a kormány csesztetése, beszólongatások. Ez még akkor is zavarna, ha történetesen más kormányozna. (…) Baromira nem tetszik, hogy órán politizálnak, ami ellen demonstrálnak, ők maguk testesítik meg, ti. a más véleményének az el nem fogadását… Miért kell a gyerekeket bevonni ebbe?

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a tanárok és diákok Klinghammer István egykori oktatási államtitkár szavai kapcsán indították el a kockás inges akciót. Klinghammer azt mondta:

Olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kockás inges tanári kar grasszál.

A lap emlékeztet: a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kisokost állított össze a tiltakozáshoz a tanároknak és a szülőknek. Ebből is kiderül, hogy a köznevelésben dolgozók felelősek a diá­kok, szülők jogainak betartásáért, az intézményfenntartónak pedig joga ellenőrizni, hogy ezt nem sértik-e a tiltakozások. A következő nagy tiltakozási hullám február 29-én várható: több intézmény és tanár is arra kérte a szülőket, ne engedjék iskolába gyerekeiket.

Képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik