Közélet

Senki nem ment el Farkas Flórián „érettségi találkozójára”

Orbán romaügyi biztosának kötelessége lenne megmondani, mikor és hol szerzett érettségit, de próbál kitérni a kérdés elől.

Üres székek fogadták az újságírókat Farkas Flórián „érettségi találkozóján”, melyet a RomNet internetes portál szervezett, fricskaként amiatt, hogy azt sem lehet tudni, hol érettségizett a fideszes képviselő és romaügyi miniszterelnöki biztos.

Az Index emlékeztet: évek óta rejtély, milyen iskolai végzettsége van Farkasnak, aki az elmúlt tíz évben azt tüntette fel hivatalos önéletrajzában, hogy az ELTE jogi karán végzett. Januárban a Magyar Nemzet kiderítette, hogy „rosszul emlékezett”: nem oda járt, hanem egy másik karon politológiára. Az egyetem volt rektora azt is cáfolta, hogy Farkas óraadó tanár lett volna, ahogy ezt is állította korábban. A cikkek nyomán a képviselő többször módosította életrajzát. Az Index újságírója többször érdeklődött Farkas Flóriánnál, hogy mikor és hol szerezte érettségi bizonyítványát, de egyetlen alkalommal sem adott erre választ, megpróbált kitérni a kérdés elől.

Hidvégi Attila, a RomNet főszerkesztője azt mondta: sajnálattal tapasztalták, hogy egyetlen ember sem jelentkezett, miután meghirdették Farkas Flórián „érettségi találkozóját”, hogy pontot tegyenek az ügy végére. A portál egyébként a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot is megkereste, melynek elnöke egyértelművé tette: közérdekből nyilvános az országgyűlési képviselők alap- és középfokú végzettségének ténye, helye és ideje.

Az Index azt írja, nem hivatalosan úgy tudni, hogy Farkas Flórián az általános iskola két utolsó évfolyamát is dolgozók iskolájában végezte, és a szóbeszéd szerint, amikor továbbtanulási lehetőséget ajánlottak neki, „kikelt magából, mondván, neki nincs ideje matematikán agyalni vagy magyart és történelmet magolni, ennél könnyebben is lehet érettségihez jutni”. Az ilyen szóbeszédeket most már nem csak érdeke, de kötelessége is lesz tisztáznia a miniszterelnöki biztosnak – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik