A Civil Közoktatási Platform alakuló ülése
Közélet

„Pandúrból lett rabló” a Teleki igazgatója

24.hu
24.hu

2016. 02. 19. 08:38

Néhány éve még az ő kinevezése ellen tiltakoztak, most a pedagógustüntetések egyik vezéralakja.

Az elmúlt napokban Pukli István lépett elő a pedagógustüntetések egyik vezéralakjává, miután az általa vezetett zuglói gimnázium ellen vizsgálatot indított a Klik, annak ürügyén, hogy a tanári kar elment Miskolcra tüntetni, ezért elmaradhattak órák. A hatalom szemszögéből úgy is felfoghatjuk, hogy pandúrból lett rabló – néhány éve ugyanis még ellene tiltakoztak a szülők, diákok és pedagógusok.

A VS.hu felidézi: a Teleki Blanka gimnázium előző igazgatóját, Rudas Pétert annak ellenére váltották le 2012-ben, hogy őt támogatták a diákok, szülők és a nevelőtestület is. A vezetői tapasztalat nélküli Pukli Istvánt támogatta a politika, és annak ellenére az intézmény élére rakták, hogy első körben érvényteleníteni kellett a pályázatot amiatt, hogy egy szükséges végzettsége hiányzott. Az intézmény tantestülete és szülői szervezete levelet is írt az önkormányzatnak és a polgármesternek, hogy Rudas maradjon az igazgató, a tanárok méltatlannak találták, hogy semmibe vették a véleményüket. A szülők szimpátiatüntetést is tartottak Rudas mellett, később viszont Várnai László, akkor LMP-s képviselő arról írt a blogján, hogy egy fideszes képviselő elismerte: politikai döntés volt a kinevezés.

Pukli kinevezése után leváltotta az igazgatóhelyetteseket, sok tanár a felmondását fontolgatta. A VS fideszes forrása szerint viszont az is szerepet játszott a döntésben, hogy állítólag nem egyszer előfordult: valaki kábítószert árult az iskolában, és „meglehetősen liberális szemléletben engedték működni a gyerekeket”. Az új igazgató egyébként politizált is, mégpedig az MSZP-ben, 1997-től, 2007-ben viszont Gyurcsány Ferenc miatt kilépett.

Egy név nélkül nyilatkozó telekis tanár a VS-nek azt mondta: Rudas vezetése alatt a gimnázium oktató-nevelő munkája folyamatosan fejlődött, a váltás óta pedig se nem romlott, se nem javult. Hozzátette: először riadtan figyelték Pukli „féktelen dinamizmusát és fanatizmusát”, rengeteg dokumentumot, jelentést, visszajelzést követelt meg a tanároktól. Aztán amikor a Klik portfólió-készítést követelt a pedagógusoktól, kifejezetten jól jött, hogy az igazgató elkészíttette ezeket: „belehaltak volna” a munkába enélkül.

Pukli intézményvezetőségének második évében nyitott a tantestület felé, amikor pedig Miskolcról elindult a tiltakozás a közoktatásban uralkodó állapotok ellen, az intézmény hamar melléállt. Az igazgató Miskolcon és Budapesten is felszólalt a tüntetéseken.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.