Közélet

Hozzá is nyúlnak a postatörvényhez, meg nem is

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 19. 09:37

Benyújtottak egy módosítót. A kormánypárti Bánki Erik szerint jogtechnikai pontosításról van szó, amely az eredeti javaslat céljának megfelelően egyértelműsíti a jogalkotói szándékot.

A parlament csütörtökön közzétett javaslat szerint a postai szolgáltató a jogszabályban meghatározott adatokat köteles nyilvánosan hozzáférhetővé tenni.

Az egyetemes postai szolgáltatásra vonatkozó adaton kívül nem ismerhető meg az egyetemes postai szolgáltató és az általa – a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény szerint közvetlenül vagy közvetve – irányított vállalkozás üzleti tevékenységével kapcsolatos azon adat, amelynek más által történő megismerése az ő vagy az általa irányított vállalkozás üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet jelentene.

A javaslat szerint különösen akkor aránytalan a sérelem, ha az adat – más általi megszerzése, hasznosítása, másokkal való közlése vagy nyilvánosságra hozatala – az egyetemes postai szolgáltató vagy az általa irányított vállalkozás versenytársát indokolatlan előnyhöz juttatná.

A javaslat indoklása szerint a módosító indítvány az alkotmánybírósági gyakorlatnak megfelelően pontosítja az adatok megismerhetőségének korlátait, és annak arányossági követelményét, továbbá egyértelműsíti az adattartalmat, mint a jogszabályi védelem közvetlen tárgyát.

A postai szolgáltatásról szóló törvény módosítására tett kormánypárti javaslat – amely szerint semmilyen adat nem lehet közérdekű, amely aránytalan sérelmet okozna a posta üzleti tevékenysége szempontjából – általános vitája kedden zajlott le a Parlamentben. A kormányzati politikusok egyebek között a piaci versenyben elszenvedhető hátrányok megszüntetésére hivatkoztak a postatörvény tervezett módosításának vitája során, míg az ellenzék az indítvány alaptörvény-ellenességét hangoztatta.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.