Közélet

Százezreket kell fizetnie a pécsi farkast kilövő állatkert-igazgatónak

Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség 2016. február 3-án kelt határozatában egy fokozottan védett szürke farkas engedély nélkül történő elpusztítása miatt 400 000 forint természetvédelmi bírság megfizetésére kötelezte az elkövető magánszemélyt – közölte a főfelügyelőség az Indexszel. A határozatot az ügyfél átvette, az jogerőre emelkedett.

A pécsi állatkertből megszökött farkas ügyében a természetkárosítás gyanúja miatt folytatott nyomozást a rendőrök december 21-én szüntették meg Szatyor Miklós állatkert-igazgató ellen, mert nem számít bűncselekménynek, de mivel fokozottan védett fajról van szó, a környezetvédelmi főfelügylőség eljárást indított az ügyben.

A fokozotta védett állít nem sokkal az állatkertbe szállítása után, október 31-én szökött meg a felújítás alatt lévő pécsi állatkertből. Az állatot megrázta a villanypásztor, feldühödött, és kimászott az új kifutójából. A Mecsekerdő Zrt. erdőjárási tilalmat rendelt el, a keresést másnap délelőttig folytatták. Később kiderült, hogy november elsején az állatkert igazgatója, Szatyor Miklós lelőtte az állatot.

A farkas kilövéséről és az eset körülményeiről Szatyor Miklós a 24.hu-nak exkluzív interjút adott. Itt találja.

UPDATE: Szatyor Miklós a bama.hu-nak azt mondta: fellebezik a döntés ellen.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik