Közélet

Éhségsztrájkra is készek a pécsi buszsofőrök

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 17. 17:57

Egy éve vár értékelhető bérajánlatra a pécsi tömegközlekedési cég szakszervezete, mindhiába. Egyelőre sztrájkkészültséget hirdettek, de a két nap alatt összegyűlt aláírásokból kiderül: a sofőrök több mint fele bármikor kész egy éhségsztrájkra is.

Hofekker Ferenc, a pécsi tömegközlekedési társaság, a Tüke Busz Zrt. mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) elnöke elmondta: szerdán újabb sikertelen bértárgyalást tartott a társaság és a szakszervezet.

Egy éve várunk egy tisztességes ajánlatra, a bérek emelésére, mondta Hofekker, majd hozzátette:

Ez igazából inkább bérrendezés lenne, hiszen vannak olyan kollégák, akiknek éves szinten 200 ezer forinttal vagy annál is többel csökkent a bruttó fizetése.

A szakszervezeti vezető szerint ennek magyarázata a fonódó hálózatban és a munkaszervezésben keresendő.

Leegyszerűsítve a dolgot: számos sofőr több munkáért kevesebb bért visz haza.

A szakszervezeti vezető úgy véli, méltatlan és megalázó, ahogy a dolgozókkal bánnak.

Miközben a korábbi évek 1,5 és 1,9 milliárd forintjával szemben 2016-ban két cégen keresztül már 2,4 milliárd forintot önt a város a pécsi tömegközlekedésbe, a dolgozók ebből mit sem éreznek, sőt.

Az elnök hozzátette: egyre elkeseredettebb hangulat, sokan elmennének, vagy már el is mentek a cégtől, így jó szakemberből, akik ismerik a várost és jól képzettek, egyre kevesebb van.

A városvezetés többször kijelentette a buszos cég elfoglalása után, hogy fontosak a dolgozók, de ebből semmi sem látszik. Miközben méregdrágán vásárolnak használt buszokat, egy éve nem reagáltak érdemben a felvetésünkre. Szerintem nagyon türelmesek voltunk.

A szakszervezet elnöke lapunknak elmondta: a végletekig elkeseredett dolgozók éhségsztrájkra is készek, ha nem sikerül értékelhető eredményt elérni. Erről tanúskodik 180 aláírás, ami a sofőrök több mint felét jelenti. A szignók két nap alatt gyűltek össze, a szám ennél csak nagyobb lesz, tette hozzá Hofekker Ferenc.

Kiemelt kép: innen

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.