Közélet

A postatörvényt tárgyalja a parlament, de ez sokkal több, mint egy egyszerű módosító

Összesen nyolc előterjesztést tárgyal ma az Országgyűlés, köztük azt a kormánypárti javaslatot, amely szerint semmilyen adat nem lehet közérdekű, amely aránytalan sérelmet okozna a posta üzleti tevékenysége szempontjából.

Az ülésnap kedd reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A parlament az elsők között tárgyalja a konzuli védelemről szóló törvény módosítását, továbbá több nemzetközi szerződés változtatását.

Terítékre kerül továbbá a társasági adóról és az osztalékadóról, valamint a sportról szóló törvény módosítása is.

A képviselők az ülésnap végén tárgyalhatják a postai szolgáltatások változtatásáról szóló kormánypárti javaslatot. Az előterjesztésről Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azt közölte, hogy nem felel meg maradéktalanul az alkotmányos követelményeknek. A hatóság vezetője szerint ugyanis bár az állami tulajdonú cégeknél is fennállhat méltányolható érdek az üzleti adatok, információk titokban maradásához, azonban a javaslat aránytalanul korlátozná a posta tevékenységének és gazdálkodásának ellenőrizhetőségét.

A jelenlegi háromnapos ülés zárónapját jövő hétfőn tartják, a képviselők ekkor kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel.

A postatörvény módosításáról és a demokrácia relációjáról itt írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik