Közélet

Megint talicskázzák a közpénzt G. Fodor trashportáljába

Pedig a botrány után néhány napra levették a kormányzati hirdetéseket.

Két hete tetőzött a botrány, ami azután robbant ki, hogy a Századvég stratégiai igazgatója, G. Fodor Gábor által főszerkesztett és Habony Árpád résztulajdonában lévő internetes oldalon olyan írás jelent meg, amely az MSZP elnökének, Tóbiás Józsefnek a családját gyalázta.

Az Átlátszó Oktatás arról írt, hogy ezt megelőzően a szóban forgó oldalon rasszista, szexista és kegyeletsértő tartalmat is közöltek, melynek az volt az alapfeltevése, hogy a szilveszteri kölni erőszakcselekmények miatt az európai férfiak is tárgyiasíthatják a közel-keleti nőket. Az írások nyomán az ELTE rektora etikai vizsgálatot indított G. Fodor Gábor ellen, aki az egyetem politikatudományi intézetének – fizetetlen szabadságát töltő – oktatója. A portál indulásakor ráadásul úgy nyilatkozott: annak szerkesztőségét hallgatóiból toborozta.

Kormánypárti politikus is felszólalt az oldalon olvasható gyalázkodás ellen, Németh Szilárd Fidesz-alelnök ugyanakkor arról beszélt, hogy „sem a kormánynak, sem a parlamentnek, sem a Fidesznek nem feladata, hogy cenzúrázza ezeket a lapokat”, vagyis nem merült fel, hogy eltávolítsák róla a kormányzati hirdetéseket. Ugyanakkor már az is kérdéses, hogy miért hirdettek közpénzből olyan oldalon, melyről hiteles látogatottsági adatok sem állnak rendelkezésre. Mindenesetre a botrány tetőpontján anélkül, hogy erről külön tájékoztatást adtak volna, eltűntek az állami hirdetések.

De csak két hétre – ezen a héten újra megjelentek az oldalon az otthonteremtési támogatásról szóló reklámok, még nagyobb méretben, mint az eddigi kormányzati hirdetések. Ez szerda délután az MSZP-nek is feltűnt, a párt közleményében a Fidesz-kormány pár napig tartó kommunikációs trükközésének nevezte, hogy felfüggesztették „a közpénzek ömlesztését”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik