Közélet

Ausztria bemószerolta Paks II.-t Brüsszelben

Az zavarja az osztrák gazdasági minisztériumot, hogy torzítani fogja a versenyt az atomerőmű állami támogatása.

Lázárék reagáltak

A Miniszterelnökség szerint várható volt, hogy az osztrák állam kifogásolja a paksi bővítést, szerintük Ausztria „anti-nukleáris hozzáállása” már a brit atomerőművi beruházás esetében is tetten érhető volt. A magyar kormányzat abba az eljárásba is beavatkozik az Európai Bizottság és a brit kormány oldalán – tették hozzá.

Szerintük a paksi bővítéssel kapcsolatban „sajnos az osztrák fél nem elég tájékozott”, és nem ismerte fel, hogy Paks II. esetében a britekkel szembeni érvelés nem alkalmazható, hiszen az állami támogatás meglétét az Európai Bizottság „majdnem kétéves egyeztetés során sem azonosította”.

Az osztrák állam “megengedhetetlen állami finanszírozás miatt” kifogásolja a Paks II. atomerőmű beruházási terveit. Ausztria a hivatalos állásfoglalást szerdán küldte meg az Európai Bizottságnak.

Az osztrák érvek szerint “nem megtérülő technológia használatának támogatásáról” van szó, ami “a belső villamosenergia-piacon versenytorzító hatáshoz vezethet”. Így előfordulhat, hogy a megújuló energiaforrást előállító és ezáltal költséghatékonyabb energiatermelők nem tudnak piacra jutni, vagy kiszorulnak onnan – áll az osztrák gazdasági minisztérium indoklásában – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik