Közélet

Trócsányihoz fordulnak a civilek a TEK jogkörei miatt

Majtényi László intézete szerint lépnie kéne a kormánynak annak a strasbourg-i ítéletnek a nyomán, ami szerint nem figyelhet meg a TEK embereket.

Nem tetszett a Terrorelhárítási Központ (TEK) megfigyelési jogköre az Eötvös Károly Intézetnek, ezért úgy döntöttek, Trócsányi László igazságügyi miniszterhez fordulnak – írták kedden. Majtényi László, az intézet elnöke levelében arról kérdezi a minisztert, hogy mit lép most a kormány, hogy a strasbourg-i Európai Emberi Jogi Bíróság január 12-én megállapította, hogy a miniszteri engedély alapján végzett titkos megfigyelés magyarországi szabályozása a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog sérelmét eredményezi.

Ugyanerről korábban az Alkotmánybíróság állapította meg, hogy nem ellentétes az alaptörvénnyel. Szerintük ez azt jelenti, hogy a magyar jogrendszer, így az alaptörvény sem biztosítja az emberi jogvédelem európai minimumkövetelményeit, ellentétes az állam által vállalt nemzetközi kötelezettségekkel. Az intézet jelezte, kész további eljárásokat indítani, hogy a parlament az alapjogok sérelme nélkül rendezze a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik