Közélet

MÁV vs. vasutasok: jön az idegek játéka

Rég volt ilyen nagy egyetértés a szakszervezetek és a MÁV között. A vasutasok szerint egész közel áll a MÁV javaslata az ő akaratukhoz, de van még mit csiszolni a dolgon.

Elmaradt a vasutas szakszervezetek hétfő délelőtt 10 órára Zuglóba meghirdetett sajtótájékoztatója, amin a sztrájkot lengették volna be, ha a MÁV-val folytatandó bértárgyalások zátonyra futnak. Azért maradt el a rendezvény, mert a Magyar Államvasutak beelőzött, és két órával az esemény előtt gyorsan kiküldött egy sajtóközleményt, amiben némi béremelés belengetésével nyugtatta a forrongó vasutasokat. A vasút a következőket ajánlotta:

  • 2,2 százalékos alapbéremelést (visszamenőlegesen idén január 1-ig),
  • az alapbér további 0,5 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést,
  • két alkalommal – júniusban és novemberben – 25 000-25 000 forint egyszeri kifizetést.

A MÁV szerint ez dolgozói alapbértől függően 4-5,4 százalékos béremelésnek felel meg.

Egyelőre nem elfogadható a MÁV javaslata.

Ezt Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke mondta a 24.hu megkeresésére. A számok ugyan jók, de három kérdéskört, illetve követelést még tisztázni kell:

  • a szakszervezetek a 2×25 ezer forintot a 2016-os alapbérbe építenék be,
  • le kéne zárni a kollektív szerződésről folyó tárgyalásokat,
  • középtávú megállapodást kéne kötni a foglalkoztatásról, akár a vasutas életpályamodellt is elképzelhetőnek tartják.

Meleg szerint utalni kéne a mostani megállapodásban majd arra, hogy a fenti tárgyalásokat még idén lezárják, és lesz új foglalkoztatási megállapodás a tavaly decemberben lejárt helyett. “A mai javaslat pozitív elmozdulás” – tette hozzá Meleg, aki ezt azzal indokolta, hogy a MÁV ajánlata közel áll az általuk kért 5 százalékos béremeléshez.

Attól amúgy nem tart, amit a – szokatlanul együttműködő – MÁV lengetett be a hétfői közleményében, miszerint létszámleépítés lenne szükséges, ha nagyobb béremelést kérnének a vasutasok. Szerinte így is létszámhiány van a vasútnál.

Most írásban megküldik javaslataikat a MÁV-nak (ami erre kedd reggel 8 óráig adott határidőt), majd az egész megy tovább a fenntartó minisztériumba (NGM-be). Meleg szavai szerint most jön csak a java, a tárgyalásokról csak annyit mondott:

ez ilyen idegi játék szokott lenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik