Árvalányhaj a Kiskunságon (Array)
Közélet

Jogi huzavona miatt pusztul a csongrádi természeti kincs

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 02. 08. 16:04

Fölverte a nád, ellepték az olajfabokrok azt a baksi területet, amelyet három év óta próbál kisajátítani az állam egy arab származású üzletembertől – számol be a Népszabadság. A terület gazdája, Al-Aboodi Ali Abdul még a 90-es években – amikor erre volt jogi lehetőség – vásárolt cége és felesége nevére vásárolt közel 500 hektár földet a Csongrád megyei Bakson, legeltetéses juhászattal, tehenészettel foglalkoznak.

A Kiskunsági Nemzeti Parknak (KNP) 2012 végén kezdeményezte  30 hektár föld kisajátítását, arra hivatkozva, hogy helyre kell állítani a védett természeti területek védettségi szintjét. Mint később kiderült, ezzel a KNP igazgatója sem értett egyet, főképp azért, mert pénzt a kisajátításra nem kaptak. A cikk szerint az lehetett a cél, hogy jelentősen áron alul túrják tulajdonukból azokat, akik még a gazdasági társaságok és külföldiek földvásárlási moratóriuma előtt vettek földet.

Al-Aboodi felajánlotta a csere lehetőségét, mivel Bakson jelentős területekkel rendelkezik az állam, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) azonban nem kért ebből.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság úgy ítélte meg, hogy a KNP nem vizsgálta, hogy a terület védettségi szintje nem csökkent-e le vagy nem szűnt-e meg az évtizedek alatt, míg ezzel nem foglalkozott senki, ezért a kisajátítást végző kormányhivatalt új eljárás lefolytatására utasította – számol be a cikk. Az utolsó hivatalos irat idén január 18-án keletkezett az ügyben: a Csongrád Megyei Kormányhivatal felfüggesztette a másodszor is megindított kisajátítási eljárást a Kúria előtt folyamatban lévő felülvizsgálati eljárás jogerős befejezéséig.

Képünk illusztráció, a Kiskunsági Nemzeti Park aranyhajai láthatók rajta.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.