Közélet

A roma önkormányzat elnöke kezdeményezi az ORÖ feloszlatását

Hegedüs István (Lungo Drom) hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón közölte: a következő közgyűlésen javasolja, hogy az ORÖ oszlassa fel magát. A feloszlatáshoz a képviselők minősített többségének támogatására lenne szükség – jegyezte meg.

Az ORÖ rendes közgyűlését a költségvetés miatt február 15-ig mindenképpen összehívja – mondta.

Hegedüs István kijelentette: ha arra lesz szükség, hogy távozzon, akkor azt gondolkodás nélkül megteszi, hogy a kialakult vita ne gátolja az előrelépést a romaügyben – tette hozzá.

Hegedüs István közölte azt is, hogy az ülés egyik napirendi pontja lesz továbbá a január 18-i közgyűlésről hozott “vitatott állásfoglalás” is.

Szólt arról, hogy a Híd a munka világába programhoz kapcsolódóan az ORÖ-nek tavaly 140 millió forintot kellett visszafizetnie, illetve ennyit nem számolhatott el a költségvetéséből. Ez nagyon súlyos gondokat okozott a szervezetnek.

Közölte: az idei költségvetésből 60 milliót már biztosan vissza kell fizetni a szervezetnek, mert az átadott szolnoki Dr. Hegedűs T. András iskola esetében 81 millió forint visszafizetési kötelezettséget szabtak ki az ORÖ-re. Ebből tavaly már 21 milliót visszafizettek, ez az összeg része a fentebb említett 140 milliós összegnek – mondta.

Hegedüs István elmondta, ismeretei szerint különböző nyomozati szerveknek 11-12 vizsgálata van még folyamatban a Híd a munka világába programhoz kapcsolódóan. A vizsgálatok a korábbi ORÖ-vezetéshez kapcsolódnak – jegyezte meg.

Beszélt arról is, hogy a múlt héten érkezett hozzá egy vizsgálati jegyzőkönyv, és ha annak a tartalma bebizonyosodik, az ORÖ-nek “igazából anyagilag nem lesz lehetősége tovább működni”.

Buri Edina, akit az ORÖ legutóbbi, vitatott módon megtartott közgyűlésén felmentettek hivatalvezetői tisztségéből, közölte: a sajtótájékoztatót megelőzően tárgyaltak a másik fél jogi képviselőjével a kialakult helyzetről.

Az egyeztetésen közölték, nem tartják a január 18-i közgyűlést törvényesnek, így nem fogadják el a felmentésről szóló határozatot – mondta, hozzátéve: a másik fél forduljon jogorvoslatért a bírósághoz, és amint lesz kikényszeríthető döntés, annak megfelelően járnak el.

Az ORÖ elnöke január 18-án kórházba került, az aznapra összehívott rendkívüli közgyűlésen Buri Edina azt közölte, hogy az ülés elmarad Hegedüs István akadályoztatása miatt. Az ülést azonban vitatott módon 27 képviselő megtartotta és új, megbízott elnököt választott a szervezet élére. A zárt ülésén megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és azonnali hatállyal felmentették Buri Edinát a tisztségéből.

Az akkori többség az ülésen úgy döntött, hogy haladéktalanul keresetet nyújtanak be Hegedüs Istvánnal szemben elnöki tisztsége megszüntetéséért, és egyidejűleg kérik tisztségéből történő felfüggesztését.

A fővárosi kormányhivatal január 26-án azt közölte: amíg bíróság nem szünteti meg tisztségét, Hegedüs István látja el az ORÖ elnöki feladatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik