Közélet

Simon Wiesenthalék nem örültek a világháborús gyűlésnek

Már Hóman Bálint tervezett szobrának sem örült a zsidó szervezet, de a mostani nácikkal haverkodós gyűlés még jobban felingerelte őket.

Mélyen elítélte a Simon Wiesenthal Központ azt a megemlékezést, amin egy második világháborús csatáról és egy nácibarát magyar vezetőről emllkeztek meg Magyarországon – írja az amerikai Fox News. A konzervatív tévé hírportálja magát a Fejér megyei site-ot, a Feolt szemlézte ez ügyben.

Nagy botrány volt ugyanis abból, hogy a Hatvannégy Vármegye, a Betyársereg és az Új Magyar Gárda szervezte megemlékezésen megjelent és beszédet mondott volna a Waffen-SS egyik veteránja. Emiatt korábban még Novák Előd jobbikos képviselő is lemondta a részvételt. Az illető végül egészségügyi okokra hivatkozva nem jelent meg. Ellenben a Wiesenthal Központ közölte:

ez még egy otromba kísérlet a holokauszt elkövetői előtti tisztelgésre és az ő dicsőítésükre.

A Fox megemlíti, hogy Székesfehérvár tavaly is a szélsőjobberek és mindenki más kereszttüzébe került, mivel egy “holokauszt-érai minisztert, aki segített megírni antiszemita jogszabályokat” akartak szoborral megtisztelni.

Mark Weitzman, a központ szóvivője azt mondta amúgy, hogy az a tény, hogy a hatóságok nem ítélték el a világháborús megemlékezést, erősen megkérdőjelezi, mit keres most Magyarország a Nemzektözi Holokauszt Emlékszövetség vezetésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik