Közélet

Most akkor lefekszik az LMP a Fidesz Ab-ügyben?

Kétharmad az nincs, másként pedig nem lehet alkotmánybírót választani. A Fidesznek szövetséges kell, az LMP lehetne az, de Schiffer tagad.

Idén négy alkotmánybírónák jár le a mandátuma, a távozók között van a testület elnöke is, Lenkovics Barnabás, tehát ezt a pozíciót is be kell tölteni. A Fidesznek egyezkednie kell.

Az Index információi szerint az alkotmánybírók ügyében különalku formálódik a Fidesz és az LMP között. A politikus tagad, szerinte semmilyen megállapodás nem körvonalazódik.

Azt azonban már tudni, az egyes pártok hogyan viszonyulnak a bíróválasztáshoz:

  • a DK és az Együtt elzárkóznak az együttműködéstől,
  • az MSZP és a Jobbik hajlik a kompromisszumra. Támogatják a kormánypárti jelölteket, ha az ő jelöltjüket támogatja a Fidesz,
  • az LMP viszont csak az összes párt által elfogadott jelöltet támogat.

A portálnak Schiffer azt mondta, olyan tárgyalást akarnak, lehetőleg minél több párttal, amelynek a végén négy olyan jelöltben és ezzel együtt az elnök személyében is meg tudunk állapodni, aki a lehető legtöbb párt egyetértését bírja.

A Fidesszel és a két másik ellenzéki párttal is közöltük: nem akarjuk zsákmányszerzésre használni a közjogi pozíciók körüli tárgyalásokat. 2010 előtt is kritizáltuk ezt a hozzáállást, amikor a pártok rövidtávú érdekek érvényesítésére közjogi pozíciókat nyúltak le.

Hogy kik lehetnek alkotmánybírák? Kiszivárgott néhány név. Horváth Attila (egyetemi tanár, őt a Jobbik is támogatná), Marosi Ildikó (a Kúria bírája) és Szabó Marcel. De újrázhat Lévai Miklós is, de a testület elnöke is maradhat egyes hírek szerint.

Kiemelt kép az alkotmánybírákról, MTI fotó, Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik