Közélet

A szociális életpálya is téma az érdekegyeztető fórumon

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 02. 05. 11:58

A szociális életpályáról, a kollektív szerződésről és a bérfejlesztésről egyeztetnek a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum idei ülésein – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága pénteken.

A tájékoztatás szerint a fórum mindhárom oldala – a munkavállalók, a fenntartók és a kormány – teljes egyetértés mellett alakította ki éves munkatervét, amelyben a “mindennapi szakmai munkát” érintő kérdéseket is megvitatják. Az Emmi azt követően adott ki közleményt, hogy csütörtökön megtartotta idei első ülését az ágazati egyeztető fórum, amelyen tárgyaltak az ágazati bérpolitikáról és a bérrendszerről is.

Újraindított egyeztetés

A csütörtöki ülésen Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy tavaly jelentős előrelépés történt, mind a bérrendezés, a munkaközi szünet, mind az ágazati érdekegyeztetés újraindítása ügyében. Közleményükben azt írták, a kormány elkötelezett abban, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje az ágazatban dolgozók munkáját, ezért 2014 óta – az idei költségvetési összeggel együtt – 60 milliárd forintot fordít a bérekre.

A fórumon az önkormányzatok, civilszervezetek, egyházak és állami szervezetek mellett a szociális ágazat szakszervezetei – a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete – is részt vettek – közölték. Hozzátették: megállapodtak abban is, hogy két-három havonta folytatják az egyeztetést.

A tájékoztatás szerint  “a közeli hetekben” tovább bővül az érdekegyeztetés köre, olyan újabb fórumokkal, ahol az érintett valamennyi érdekegyeztető szervezet kifejtheti álláspontját

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.