Közélet

Pocsék bizonyítványt kapott a közoktatás átalakítása

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 02. 02. 18:09

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) alá tartozó Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet most nyilvánosságra hozott tanulmánykötetében még a keresztvizet is a közoktatás radikális átalakításáról, így magáról az Emmiről is – derül ki az Index cikkéből.

Az Intézet megállapításai szerint a Klik csak akadályozza az iskolák mindennapi működését, a tankerületeket a stratégiai gondolkodás teljes hiánya jellemzi; az intézményeket úgy fosztották meg autonómiájuktól, hogy a szakmai kérdésekben nem látni semmi előrelépést, az igazgatók pedig lehetetlen helyzetbe kerültek az átszervezés miatt.

A minisztériumi háttérintézmény oktatáskutatói hangsúlyozzák: ilyen mértékű központosításig még Franciaországban sem mentek el, még a centralizált francia rendszer központosítottsága is oldódik, az oktatásáról híres Finnországé egyértelműen decentralizált, akárcsak a mostanában sokat dicsért lengyel modell.

A kötet szerint

a központosított fenntartás előnyei a kutatás idején nem rajzolódtak ki.

Egyetlen pozitívumot találtak: az áttanításokkal hatékonyabb volt a tanári gárdák kihasználása. Kérdőíves válaszaik szerint az iskolavezetők kétharmada érzi úgy, hogy csorbult az intézmények autonómiája. Az állami fenntartásba került középiskolákban a legnagyobb az elégedetlenség. A felmérés szerint a legnagyobb változást a tanárok kötelező 32 órás heti óraterhelése jelentette, mivel az adminisztrációs pluszterhek bevezetése előtt is jóval több időt töltöttek az iskolában, most már előfordul, hogy a tanári szobában nincsen elég hely.

Igazgatók patthelyzetben

A felmérés szerint az igazgatók lehetetlen helyzetbe kerültek: bár a felelősség az övék, a hétköznapi működés legegyszerűbb ügyeiben sem dönthetnek. A kutatók szerint

az intézmények minden pénzügyi önállóságukat elvesztették, így a legapróbb beszerzések is csak hosszadalmas ügyintézéssel valósíthatók meg, egy kifejezetten rugalmatlan rendszerben.

A tankerületek sem vizsgáztak jól: ők is cak a napi ügyekkel foglalkoznak, végrehajtják a központi utasításokat és közvetítik a központ felé az iskolai igényeket.

A felmérés eredményének teljes szövegét PDF-ben itt találja.

 

 

 

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.