Közélet

Apró, szőke nő dzsihádisták között – ő Európa legkeresettebb női bűnözője

Az Europol múlt héten kiadott listáján van néhány igazi nehézfiú, köztük két magyar is – de ki az egyetlenegy nő?

Oké, ne ítélj elsőre, meg minden, de azt azért be kell látni, hogy Marina Cecilia Kettunent nemigen néznénk keményvonalas bűnözőnek: 155 centijével, tejfelszőke hajával, kék szemével inkább egy átlagos észak-európai gimnazistára hajaz, aki saját magánál kétszer nagyobb hátizsákkal baktat a Sziget fesztivál felé. A valóság azonban az, hogy Marina Cecilia Európa egyik legkeresettebb bűnözője, az egyetlen nő a Europol Most Wanted listáján.

A weboldal, melyen egyébként két magyar állampolgár is helyet kapott és amelyet az Interpol hasonló listájának mintájára azért állítottak fel, hogy a lakosság is segíthessen a bűnözők kézre kerítésében, elég szűkszavúan fogalmaz, mindössze annyi derül ki, hogy Kettunent azzal gyanúsítják, hogy „2004 és 2005 között több alkalommal félrevezette áldozatát, ezzel nagy értékű, jogtalan pénzügyi haszonhoz jutva”. Sok ebből nem derül ki, érdemes viszont a két évszámra figyelni: Kettunen a bűncselekményeket, amelyekért körözik, több mint tíz éve követte el, alig több mint tizennyolc évesen, épphogy nagykorúan. Ami azt is jelenti, hogy ennyi ideje sikeresen rejtőzik a finn hatóságok elől.

Europol
Europol

2006-ra a finn igazságszolgáltatás felfejtette a történet szálat, és büntetőeljárást indított, ám Kettunen nem jelent meg a hatóság előtt, azóta körözik, immár nemzetközi elfogatóparanccsal. Így csak a károsult verzióját ismerjük, amit akkoriban a bíróság osztott meg a közzel. A ködös mondat mögött Kettunen bűneiről egy egészen hihetetlen csalási ügy áll: egy 74 éves öregembertől csalt ki mintegy százezer eurót.

Az idős úr gyerekkora óta ismerte Marinát, és afféle jótét nagybácsi módjára úgy döntött, támogatja a kislányt, nem kevés pénzzel is: a kislány hol szemműtétre kért pénzt, hol egy színjátszó-kurzusra, hol saját lakásra gyűjtött. A férfi bízott a lányban, és időről időre utalt némi pénzt Kettunen számlájára, az összegek néhány száz és több tízezer euró között mozogtak. Egy esetben azt állította, megvan az áhított lakás – amit valóban meg is vett, ám rövid úton tovább is adta, az eladásból származó készpénzt pedig megtartotta. Na nem túl sokáig: a nyomozati anyag alapján ruhákra és bulizásra költötte a kicsalt pénzeket, emellett egy alkalommal elhívta barátait egy párizsi utazásra, sőt, egy motort is vett ajándékba egy barátjának. Amikor a fiúja a pénz eredetét firtatta, Marina azt válaszolta, hogy gazdag apukája van, aki Svédországban él.

A 74 éves férfi még vitorlását is eladta, hogy a kislány igényeit fedezni tudja, aki mindeközben azt állította, hogy a pénznek legalább egy részét hamarosan visszaadja. Az Ilta-Sanomat nevű finn lap úgy tudja, a pénzcsapolás addig tartott, míg a férfinek egy nem túl szép napon már csak három eurója maradt a számláján, nagyjából ekkorra jött rá, hogy a kislánynak esze ágában sincs visszafizetni a pénzt, ekkor fordult a hatóságokhoz. A lányt azonban azóta sem sikerült kézre keríteni, a rendőrség szerint nagy eséllyel külföldre menekült, nagy eséllyel Spanyolországba. A finn rendőrség annak ellenére optimista, hogy tíz éve nem sikerült a nő nyomára bukkanni, Hannu Kauttu, a nyomozás vezetője úgy nyilatkozott: Kettunen bűne 2025-ig nem évül el, addig pedig bőven van idejük elfogni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik