Közélet

A rákbetegek túl drágák lehetnek a költségvetésnek – parkolópályán az új gyógyszerek

onkológiai-klinika-szeged (onkológiai klinika, szeged, )
onkológiai-klinika-szeged (onkológiai klinika, szeged, )
A 60-65 éves Ratkó-generációnál is többet költ az OEP az ötvenes éveik elején járó betegekre.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi kiadások területén a drágább onkológiai és biológiai terápiák megjelenése miatt várható árrobbanás, ami sajnálatos módon a fiatalabb, 50-55 éves korosztályt érinti inkább. Ha az összes gyógyszerkiadásokat vizsgáljuk, beleértve a speciális ellátás keretében biztosított nagy értékű gyógyszereket, akkor az említett korosztályban egy betegre átlagosan mintegy 100 ezer forintot költ az OEP évente, míg a 60-65 éves korosztályban ugyanez az összeg körülbelül 70 ezerre rúg – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A demográfiai hullám mellett – a nemzetközi tendenciáknak megfelelően – az egészségügyi ellátórendszerben az a legnagyobb kihívás, hogy hogyan biztosítsuk a rászoruló betegeknek az éves szinten betegenként akár 10-12 millió forintba is kerülő biológiai gyógyszereket, melyeket onkológiai vagy egyes gyulladásos kórképekben alkalmaznak

– hangsúlyozta a lapnak az OEP.

Mindeközben 2011-ben a „fenntarthatóság és stabilitás” érdekében 120 milliárd kivonásával és átcsoportosításával 221 milliárd forintra csökkentették a vényköteles gyógyszerek támogatását. A magyar gyógyszerkiadások nagysága azóta lényegében stagnál.

A forráshiány miatt pedig a gyógyszeripari szakértők szerint számos új, innovatív készítmény vár még befogadásra, köztük olyanok, amelyek az eddigieknél jelentősen jobb terápiás eredményt mutatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik