Közélet

Nem tárgyalópartner a KLIK a zuglói giminek

Egy budapesti gimnázium is fogta magát, és beállt a tiltakozók élcsapatába. A KLIK-et felszámolnák és valódi eszmecserét akarnak a siralmas oktatásról.

Már szerdán elkezdődhetnek a nagy tüntetések az oktatás múltbeli átalakítása miatt, aminek nem igazán örülnek a szülők, diákok és legfőképp a tanárok. A legnagyobb tüntetés Miskolcon lesz, az oktatási balhét kirobbantó Herman Ottó Gimnázium épületétől vonulnak majd.

A Hermann és a zuglói Teleki Blanka Gimnázium hétfőn közös közleményt adott ki. Elsősorban Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter nyilatkozatáról írnak, ami szerintük azt a látszatot kelti, hogy a kormány mindent megtesz az oktatás helyzetének rendezéséért.

Miniszter úr pénteki nyilatkozatából egyértelműen kiderült: nem számít a Tanitanek.com oldalon a köznevelés rendszerszintű átalakítását követelő mintegy 500 szervezet és 27.000 egyéni támogató szakmai véleményére, segítségére a köznevelési kerekasztal munkájában.

Szerintük ehelyett Balog olyan szervezetekkel tárgyal, amik vagy függnek a kormánytól, vagy nem látnak rá az oktatás helyzetére. Szeretnék, ha a szakszervezetek képviselői is ott ülnének a köznevelési kerekasztalban, ahova érthetetlen módon a meghívták az Iparkamarát és a Művészeti Akadémiát is. Probléma, hogy Balog pozitív célokról beszél, de a fő gondok megoldásáról nem:

Továbbra sincs szó óraszámcsökkentésről (diáknak, tanárnak egyaránt), csak 9000 kolléga adminisztrációs terhének 3 éves halasztásáról, mint egyetlen konkrét felvetésről.

Kiemelik, hogy pártpolitikától mentes céljaik vannak, és a gyerek akkor fejlődik, ha nem neki kell krétát vinni az iskolába. Ideje lenne szerintük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) megszüntetésének is, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Azt írják,

Meglepve tapasztaltuk, hogy az oktatás vezetése több szűrőn keresztül kíváncsi csupán a pedagógusok véleményére: tankerületi fórumokat szervez a miskolci fogadóóra időpontjára. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ illetékes tankerületeinek az elmúlt három évben folyamatosan jeleztük a rendszerszintű hibákat, azonban kérdéseinket válaszra sem méltatták.

Azt kérik, csak munkaidőn kívül, saját lelkiismerete szerint vegyenek részt a tanárok a KLIK tankerületi fórumain, amik értelmetlenek. Végül felszólítanak a felhívás szerzői: mindenki tiltakozzon február 3-án és 10-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik