Közélet

Nem tárgyalópartner a KLIK a zuglói giminek

24.hu
24.hu

2016. 02. 01. 17:34

Egy budapesti gimnázium is fogta magát, és beállt a tiltakozók élcsapatába. A KLIK-et felszámolnák és valódi eszmecserét akarnak a siralmas oktatásról.
Korábban a témában:

Már szerdán elkezdődhetnek a nagy tüntetések az oktatás múltbeli átalakítása miatt, aminek nem igazán örülnek a szülők, diákok és legfőképp a tanárok. A legnagyobb tüntetés Miskolcon lesz, az oktatási balhét kirobbantó Herman Ottó Gimnázium épületétől vonulnak majd.

A Hermann és a zuglói Teleki Blanka Gimnázium hétfőn közös közleményt adott ki. Elsősorban Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter nyilatkozatáról írnak, ami szerintük azt a látszatot kelti, hogy a kormány mindent megtesz az oktatás helyzetének rendezéséért.

Miniszter úr pénteki nyilatkozatából egyértelműen kiderült: nem számít a Tanitanek.com oldalon a köznevelés rendszerszintű átalakítását követelő mintegy 500 szervezet és 27.000 egyéni támogató szakmai véleményére, segítségére a köznevelési kerekasztal munkájában.

Szerintük ehelyett Balog olyan szervezetekkel tárgyal, amik vagy függnek a kormánytól, vagy nem látnak rá az oktatás helyzetére. Szeretnék, ha a szakszervezetek képviselői is ott ülnének a köznevelési kerekasztalban, ahova érthetetlen módon a meghívták az Iparkamarát és a Művészeti Akadémiát is. Probléma, hogy Balog pozitív célokról beszél, de a fő gondok megoldásáról nem:

Továbbra sincs szó óraszámcsökkentésről (diáknak, tanárnak egyaránt), csak 9000 kolléga adminisztrációs terhének 3 éves halasztásáról, mint egyetlen konkrét felvetésről.

Kiemelik, hogy pártpolitikától mentes céljaik vannak, és a gyerek akkor fejlődik, ha nem neki kell krétát vinni az iskolába. Ideje lenne szerintük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) megszüntetésének is, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Azt írják,

Meglepve tapasztaltuk, hogy az oktatás vezetése több szűrőn keresztül kíváncsi csupán a pedagógusok véleményére: tankerületi fórumokat szervez a miskolci fogadóóra időpontjára. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ illetékes tankerületeinek az elmúlt három évben folyamatosan jeleztük a rendszerszintű hibákat, azonban kérdéseinket válaszra sem méltatták.

Azt kérik, csak munkaidőn kívül, saját lelkiismerete szerint vegyenek részt a tanárok a KLIK tankerületi fórumain, amik értelmetlenek. Végül felszólítanak a felhívás szerzői: mindenki tiltakozzon február 3-án és 10-én.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.