Fidesz-kongresszus Budapesten
Közélet

Felhúzták magukat a bírók a függetlenségüket kapirgáló Fideszen

24.hu
24.hu

2016. 02. 01. 19:12

Németh Szilárd keményen beszólt és utalgatott a bíróknak a vörösiszap- és a Hagyó-per után. A bírók azonban kikérik maguknak a függetlenségük eltiprását, tessék fellebbezni, ha nem tetszik egy ítélet! - üzenik.
Korábban a témában:

Felháborítónak nevezte a vörösiszapper és a Hagyó-per enyhe ítéleteit vasárnap Németh Szilárd, a kormánypárt országgyűlési képviselője. Németh jelezte, hogy emiatt vitát kezdeményez az Országgyűlés igazságügyi bizottságában az igazságszolgáltatásról, sőt közölte, akár törvénymódosítás is jöhet. Használta a jobboldal szitokszavát is, amikor a “a bírói függetlenség liberális követelményéről” beszélt.

Erre reagált hétfőn a Magyar Bírói Egyesület, ami elmagyarázta Németh-nek (akit nem említett név szerint) a jogrendszer működését fellebbezésestül, Kúriástul. Hozzátették, tiszteletben tartják ezért a bírói döntéseket, nem is nyilvánítanak véleményt az ügyekről a jogerős lezártultukig. A kormánypárti képviselőnek is üzentek:

Leszögezi az egyesület ugyanakkor, hogy a bíróságok ítélkező munkájáról alkotott vélemény csak akkor felel meg a hatalommegosztás és a bírói függetlenség alaptörvényi követelményének, ha az tényszerű, tárgyilagos és szakszerű.

Azt is írják, Német nyilatkozata nélkülözi a fent említetteket és sérti az alaptörvényben deklarált bírói függetlenséget, ráadásul alkalmas a nyomásgyakorlásra. Végül ezt üzenik mindenkinek:

A Magyar Bírói Egyesület, mint a bírák reprezentatív érdek-képviseleti szerve a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a közélet szereplőitől is elvárja azt, hogy tartózkodjanak a felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas vélemény nyilvánításától.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.