Közélet

Zika-vírus: Kolumbiában rengeteg várandós nő van veszélyben

Több mint 2100 várandós nőt fertőzött meg Kolumbiában a Zika-vírus.

Az országban eddig 20 297 Zika-vírussal fertőzött embert regisztráltak, közülük 2116 várandós nő. Az intézet szerint a fertőzött kismamák 37 százaléka a Venezuelával határos Norte de Santander tartományban él – közölte szombaton a kolumbiai nemzeti egészségügyi intézet.

A Zika-láz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 23 országában regisztrálták. A vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra. Az utóbbi két hétben hetente már mintegy kétszáz új esetet regisztráltak.

A betegségtől a Brazília mellett leginkább sújtott országban, Kolumbiában kedden egészségügyi riadót hirdettek a hatóságok: a 2200 méternél alacsonyabban fekvő területeken az egyes településeknek megelőző intézkedéseket kell bevezetniük. A kolumbiai hatóságok azt tanácsolták a nőknek, hogy hat-nyolc hónappal halasszák el a gyermekvállalást. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a Zika-fertőzött várandós nők áteshetnek terhességmegszakításon.

Mindemellett Zikaláz Rio de Janeiro polgármestere szerint a járvány nem jelent fenyegetést az olimpiai játékokra. Eduardo Paes szerint ugyanis a rendezvénysorozat idején a bolygó déli féltekéjén hideg lesz, és a hideg miatt nincsenek kórt terjesztő szúnyogok a brazil városban – mondta a polgármester.

Nyilvánvaló, hogy a zika problémát jelent, de elsősorban nekünk, akik most vagyunk itt. Az olimpiai játékok szempontjából viszont nem jelent problémát

– hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a városi tanács már dolgozik az olimpiai épületek, stadionok és szálláshelyek fertőtlenítésének ütemtervén.

Szombaton kiderült, hogy a betegség esetében súlyos szövődmények is előfordultak. Luisana Melo venezuelai egészségügyi miniszter szerint országában a 4700 Zika-vírussal fertőzött beteg közül 255-nél az úgynevezett Guillain-Barre-tünetegyüttes megjelenését észlelték. Ez az alsó végtagok bénulásával kezdődik, majd átterjed a karokra és más tesztrészekre, illetve érintheti a légzőszerveket is, ami fulladásos halálhoz vezethet.

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, emberben pedig először 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére. Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) terjeszti, ezért az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen.

 

Olvasói sztorik