Közélet

Vörösiszapper: nagy felháborodásról írnak a külföldi lapok

A BBC és az AFP is foglalkozik a magyarországi vörösiszap-katasztrófa miatti per felmentéseivel. Az egyik felháborodott túlélőt is megszólaltatják.

Mivel annak idején is a világ összes lapja címlapon foglalkozott azzal, hogy egy kis közép-európai ország hatalmas ipari katasztrófát él át éppen, az ajkai iszapömlés perének ítélete is címlapokra került.

Magyarországi mérgezőiszap-katasztrófa: felmentették a MAL alkalmazottait

Ezzel a címmel jött ki a BBC-n a hír, miszerint a 2010-es vörös cunaminak gyakorlatilag nincs felelőse, az alumíniumgyár korábbi igazgatóját és 14 vádlott-/munkatársát felmentette a bíróság. A lap tudósítója ott volt az ítélethirdetéskor és arról számolt be, hogy dühösen reagáltak az emberek és fellebbezés várható.

A lap ismerteti a 10 halottal és 200 sebesülttel járó katasztrófa következményeit, majd rátér arra, hogy a veszprémi bíróság kimondta: a vádlottak bűnösségét nem támasztja alá bizonyíték, a cég felelősségének megállapításáról pedig nem ez a per szólt. Hozzátette, a zagytározó instabil fala okozhatta a gátszakadást.

A cikk megjegyzi, hogy némi kompenzációt már kifizettek a károsult családoknak, valamint az állam kipucolta a katasztrófa sújtotta völgyet és sok új otthont épített újra.

A magyarországi méregömlés miatti felmentések felháborodást szültek

A Yahoo News az AFP francia hírügynökség cikkét hozta le, de rögtön azzal kezd, hogy mekkora felháborodás kísérte a Bakonyi Zoltánékról szóló csütörtöki ítéletet. Részletezik, hogy az ügyészség letöltendő börtönt szeretett volna elérni a vádlottaknál.

Megemlítik, hogy egy férfi kiabálni kezdett az ítélethirdetés után (Felháborító ítélet! Tiltakozni fogunk!”), ezért kivezették a teremből. A férfi egy transzparenst is kifeszített a cikk szerint, amin azt kérdezi: “Ennyit ér 10 ember élete?” Hozzátették, az 54 éves férfi elvesztette a szüleit a katasztrófában. Az AFP-nek azt mondta Tokolics Gyula, hogy

az apám holttestét egy héttel a baleset után találták meg, sár fedte egy focipályán, majdnem öt kilométerre a házától. Anyám testét én fedeztem fel a házban. Épp felszolgálta az ebédet.

Az AFP részletesen megemlékezik a gátszakadásról, a beszennyezett 40 négyzetkilométerről, a Dunáig lejutó vörösiszapról, az égési sérültekről, a mentési és helyreállítási munkákról, a MAL Zrt. 135 milliárd forintos megbüntetéséről. Megemlítik, hogy több száz hektár földet nem lehet megművelni, Devecserben pedig minden évben, a katasztrófa perceiben megkongatják a harangokat.

A Greenpeace véleményét is említik, hogy szerintük furcsa, hogy senki sem felelős a katasztrófáért, amikor műholdképek mutatták, hogy mozog a gát, ráadásul szerintük 2000-2010 között a kutya se ellenőrizte a töltés állapotát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik