Közélet

Újabb levelet írtak Orbánéknak a tiltakozó hermanos tanárok

Pontról pontra összefoglalták, mi a baj a közoktatással, többek közt a kapkodó változtatások visszavonását kérték.

Újabb nyílt levelet írtak a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai, közösen a zuglói Teleki Blanka Gimnázium tanári karával, melyben összeszedték, milyen strukturális problémákat teremtett a kormány a közoktatásban – írja a HVG.hu. A miskolciak tiltakozása már országos mozgalommá nőtte ki magát, ami mellett az illetékes miniszter sem ment el, szerdán ellátogatott a városba, hogy egyeztessen a pedagógusokkal és diákokkal.

A nyílt levél címzettje Orbán Viktor, Czunyiné Bertalan Judit és Balog Zoltán. Több problémahalmazt is felvázoltak, az egyik a túlzott központosítás, ami a mindennapi működést akadályozza. Azt kérik, szüntessék meg az intézmények kettős irányítását, azt, hogy a Klik fenntartóként, az önkormányzat működtetőként van jelen, az igazgatók pedig kapják vissza korábbi hatásköreiket.

Kifogásolják azt is, hogy rövid idő alatt sok, egymással nem koherens változtatás történt és azt várják, hogy a jövőben csak olyan változások legyenek, melyeket kellő alapossággal megterveztek, hatásukat vizsgálták, és ez is csak felmenő rendszerben. „A legfrissebb érettségi változtatásokat haladéktalanul vonják vissza! A változások nem érinthetik a tanulókat hátrányosan, nem érinthetik a már 2 évvel ezelőtt befejezett tantárgyak követelményeit” – áll a levélben.

A tanárok az ellen is felszólaltak, hogy ellehetetlenül a kompetenciafejlesztés és tudáselmélyítés. Kérik a lexikális tudásanyag, és az életkori sajátosságoknak nem megfelelő tartalom csökkentését, valamint a diákok heti óraszámának csökkentését, mert jelenleg többet dolgoznak, mint a felnőttek munkaideje.

A nyílt levél teljes terjedelmében itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik