Közélet

Balog mindenkivel tárgyalna az oktatásról

balog-zoltan(960x640).jpg (Array)
balog-zoltan(960x640).jpg (Array)
Szerinte nem baj, ha a diák egész nap az iskoában van, a cél, hogy a hétvégéje szabad legyen.

Fontosnak nevezte Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, hogy meghallgassák, milyen gondok merülnek fel az oktatásban és azokon hogyan lehet javítani, ezért utasítani fogja munkatársait államtitkári, helyettes államtitkári, főosztályvezetői, Klik-vezetői szinten is, hogy külön fórumokon találkozzanak igazgatókkal, igazgatóhelyettesekkel, tanárokkal, szülőkkel. Balog a TV2 reggeli műsorában azt mondta: a megbeszélések eredményeként értelmes belső korrekciós javaslatok születhetnek, ezek végrehajtására készen állnak.

A pedagógusok adminisztratív leterheltségével kapcsolatban a miniszter azt mondta: a minősített pedagógusok 2016-tól három évig nem esnek tanfelügyelet hatálya alá, a diákok túlterheltségével kapcsolatban pedig megjegyezte: már az ő gyerekkorában is vita volt erről, de „a világ változik és ha versenyképesek akarunk maradni, nem csak többet kell dolgozni, de a diákoknak is többet kell tanulniuk, ebben meg kell megtalálni a megfelelő arányt”.

Balog kitért arra, hogy az egész napos iskola célja, hogy ha a diák megtanulja az iskolában a tananyagot, a hétvégéje szabad legyen. Azt is mondta, hogy az intézményvezetőknek, alsóbb szintű irányító szerveknek nagyobb autonómiát és felelősséget kell adni.

A rendszerbe az elmúlt három évben plusz 234 milliárd forintot fektettek be, 2017-re ez már 300 milliárd forint feletti összeg lesz, ami azt jelenti, hogy a pedagógusok bére 40-50 százalék között növekszik – közölte Balog, aki szerint az önkormányzati szintű finanszírozás fenntarthatatlan volt és 1000 milliárdos hiányt termelt.

A miniszter szerdán Miskolcon tárgyalt, ahonnan országos szintű tiltakozás indult. A Herman Ottó Gimnázium tanári kara a zuglói Teleki Blanka Gimnázium pedagógusaival közösen csütörtökön újabb nyílt levelet adott ki, melyben a közoktatás problémáit veszik sorba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik