Közélet

Adateltitkolás az MTVA-nál: a volt sajtófőnökkel vitették el a balhét

mtva(2)(960x640).jpg (Array)
mtva(2)(960x640).jpg (Array)
Lezárult a nyomozás a Marslakók szerződéseinek ki nem adása miatt.

Ügyészi megrovásban részesítették az MTVA volt sajtófőnökét és kommunikációs igazgatóját közérdekű adatok eltitkolása miatt. Az állami média vezetését még 2013 szeptemberében jelentette fel az Átlátszó, mert jogerős és végrehajtható bírósági ítélet ellenére sem adták ki a Marslakók című, megbukott szappanoperával kapcsolatos számlákat, szerződéseket és kifizetéseket.

Az adatokat csak a feljelentést követően adták át, így derült ki, hogy összesen több mint egymilliárd forintba került a sorozat első és egyetlen évada, és gyakran százmillió forintot meghaladó összegeket is kézzel írt számlákon bevételeztek.

A közérdekű adatokkal való visszaélés elkövetőit egyébként két évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják. Tavaly júniusban kiderült, hogy az ügyben elfogatóparancsot adtak ki egy volt MTVA-munkavállaló ellen, a napokban pedig az Átlátszó megkapta az ügyészség határozatát. A két és fél éves nyomozás eredményeként egyetlen elkövetőt állapítottak meg, Lencsó Ritát, az MTVA volt sajtófőnökét és kommunikációs igazgatóját. Figyelembe véve büntetlen előéletét, és hogy utólag kiadták az adatokat, az ügyész csak megrovásban részesítette.

Ugyanakkor a volt sajtófőnök nyilván nem egymaga tehet az adateltitkolási gyakorlatról, a szervezeti és működési szabályzat értelmében a vezérigazgató joga volt az Alap tevékenységi körében keletkezett információk rendelkezésére bocsátását szabályozni. Az MTVA jogi igazgatójának tájékoztatása alapján a rendőrség mégis elfogadta, hogy a közérdekű adatok kiadásáért a Kommunikációs Igazgatóság felel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik