Közélet

A Nézőpontnál az MSZP előzi a Jobbikot

Igaz csak a teljes felnőtt népesség körében, és mindössze hibahatáron belüli 1 százalékponttal.

Továbbra is őrzi a Fidesz–KDNP a tavaly szeptemberre visszaerősödött táborát, és a Jobbik az év első hónapjában sem tudott erősödni a múlt év végén mért mélyponthoz képest – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, Magyar Időkben közölt közvélemény-kutatásából. Az elemzés szerint januárban a megkérdezettek 32 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, ami statisztikailag azonos a decemberi 34 százalékkal. A Fidesz–KDNP támogatottsága továbbra is magasabb, mint az összes ellenzéki párté együttvéve.

A Jobbik helyzete tovább romlott, támogatottsága jelenleg 10 százalék a teljes felnőtt népesség körében. Ezzel 2013 vége óta először már az MSZP is megelőzte, igaz, csak a hibahatáron belüli egy százalékponttal. A baloldali táboron belül a teljes felnőtt népességet nézve az MSZP támogatottsága 11, a Demokratikus Koalícióé 5 százalék. A baloldal egésze – MSZP, DK, Együtt, PM – érdemben nem erősödött. Az Együtt és a PM tábora 1-1 százalékos. Az LMP-vel változatlanul a megkérdezettek 3 százaléka szimpatizál.

A potenciális szavazók körében a Fidesz–KDNP támogatottsága 44 százalék, míg a Jobbikra 23 százalék szavazna. E körben az MSZP 15, a DK 7, az LMP 5, az Együtt 2, a PM 1 százalékon áll – derül ki a kutatásból. A Magyar Idők visszaidézi, hogy a Nézőpont Intézet már decemberben jelezte, az év vesztese a Jobbik, amelynek népszerűsége a teljes lakosság körében a felére esett vissza: a párttal szeptemberben még 17, novemberben már csak 11 százalék szimpatizált, amit az elemzők a Vona Gábor elnök által meghirdetett néppártosodás végső kudarcaként értékeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik