Közélet

Orbán-Simicska-háború: Magyar György nem fél

Magyar György (Magyar György)
Magyar György (Magyar György)
Az ügyvéd furcsállja, hogy a fővárosi fideszesek előbb ismerték a bíróság Mahirre vonatkozó egyik döntését, mint a felperes.

Magyar György a Népszavának azt mondja, ő nem sztárügyvéd, a titulust is visszautasítja, mert nem illik hivatásához. Csak a felesége teszi néha szóvá, hogy politika közeli ügyeket is vállal, de utána ő is elfogadja, hogy az ő korában az ember már a nyilvánosság előtt is kifejtheti a gondolatait, ha azok nem öncélúak és főleg, ha kérdezik. A hatalom nem akarta megfélemlíteni, bár a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. ügyében már mintha üzengettek volna a központi hatalom lojális képviselői.

Politikusok, kormányzati emberek rendőrséggel, karhatalommal kezdtek fenyegetőzni, a hirdetőoszlopok őrzés-védelmét vállaló cégnél megjelentek a rendőrök, és a jogos birtokvédelmet vállalókat azzal is megfenyegették, hogy megvonják az engedélyüket.

Őt nem fenyegették meg, bár olyat sem tapasztalt még, hogy egy vélhetően másik beállítottságú ügyvédi iroda arra szólít fel, a Mahir Cityposter külföldi tulajdonosa nevében ne tegyek nyilatkozatot. Egyébként esze ágában sem volt, van elég tennivalója.

Ez picit nekem azt üzeni, hogy “vigyázz magadra.

Az Orbán-Simicska háború kellős közepén hisz abban, hogy pert nyerhet a Mahir, mert eleve úgy vállalja az ügyeit, hogy meggyőződik róla, az általa képviselt ügyfél védhető, jó eséllyel képviselhető, szakmailag mellé tud állni, segíteni.

Ebben az esetben is meg vagyok győződve arról, hogy Simicska-Orbán háború ide, politikai érdek oda, az ügyet vinnem kell és a cég érdekében minden jogi hangszeren játszanom kell. Úgy belföldön, mint külföldön, úgy peren kívül, vagy polgári eljárásban, mint büntető eljárásban. (…) Mindegy, kik a tulajdonosok, az is, hogy milyen viszonyban vannak egymással, de az is mindegy, milyen stádiumban vannak a belső háborúk, illetve mit gondol a politika.

Szerinte jogvégzett emberektől elvárható lenne, hogy döntéseiket ne a lojalitás, hanem a szakmaiság jellemezze. Nem értett, hogyan fogadhatta el a Fővárosi Közgyűlés.

Ez is valamiféle üzenet volt arra vonatkozóan, hogy “ne ugráljatok szemben a hatalommal cityposteresek, mert mi úgyis azt csinálunk, amit akarunk, ha kell megváltoztatjuk a jogszabályokat”.

Magyar Györgynek nagyon fáj, hogy szakterületét 2010 óta tépázzák. Jogászként, közéleti emberként tiltakozik a jogbiztonság és a jogállam eltűnés ellen. Fellép ellene, hogy az alkotmányra úgy tekintsenek, mint írott malasztra, mert szerinte az alkotmány legfőbb funkciója, hogy

megvédje az állampolgárokat az ordas, hiéna állammal szemben.

Nem félti a praxisát, mert Bibó István óta tudjuk, hogy a demokrata nem fél. A bírói függetlenségről nincsenek rossz tapasztalatai, az még független, de az ügyészségen szerinte kicsit más a helyzet.

Az ügyészséget Magyarországon ugyan hivatalosan nem rendelték a kormány alá, de sokszor előfordul, hogy politikai megrendelésre cselekszenek.

Szerinte Orbán rendszerét nem tudja leváltani a demokratikus ellenzék, ha – mint a legutóbbi főpolgármester-választáson – összefogás helyett azt nézik, hány embert tudnak különböző helyekre bejuttatni.

Ha ezt a gondolkodást legalább három hétre félre tudják tenni, és a választójogi törvény adta lehetőségek mellett civilekkel megerősített választási pártban, vagy szövetségben lépnek fel, leválthatják a jelenlegi hatalmat.

Magyar György szerint félre kell tenni az önös érdekeket, különben minden így marad és külföldről sem várható segítség, mert az unió azt mondja, ha a magyarok ennek a kormánynak kétharmados többséget biztosítanak, akkor egyék meg amit főztek…

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik