Közélet

Vadai: Szégyen, hogy ismét egy európai intézmény védte meg a magyarokat a kormányuktól

Vadai Ágnes (Array)
Vadai Ágnes (Array)
A Demokratikus Koalíció képviselője szeretné tudni, kiket és miért figyelt meg eddig a TEK.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a kormány megsértette a magyarok magánélethez való jogát azzal, hogy a Terrorelhárítási Központ 2011 óta miniszteri utasításra, bírói engedély nélkül hallgathat le magyar állampolgárokat – ezt írja a DK.

Mivel a Fidesz törvénye szerint a megfigyelteket utólag sem kell tájékoztatni a megfigyelésükről, semmilyen adat nem áll rendelkezésre arról, hogy hány embert figyeltetett meg a kormány az elmúlt 5 évben.

Az ellenzéki párt közleményében “Orbán Viktor külön bejáratú birodalmi rohamosztagának” titulálja a Terrorelhárítási Központot (TEK), amely egy fideszes miniszter “bemondására bárki lakásába csempészhetett poloskát, bárki telefonjait lehallgathatta és bárki magánleveleit elolvashatta”. Ráadásul úgy, hogy akár csak egyszer is kiderült volna, “indokolt volt-e a titkosszolgálati eszközök alkalmazása.”

A Demokratikus Koalíció szégyennek nevezi, hogy

ismét egy európai intézménynek kell megvédenie a magyarokat a saját kormányuktól.

A DK szerint a magyar állampolgároknak joguk van megtudni, hány embert figyeltetett meg a kormány bírói engedély nélkül. Vadai Ágnes képviselő ezért kezdeményezi, hogy betekinthessen a TEK megfigyelési dokumentációiba, megismerhesse a megfigyelésekhez felhasznált eszközöket. Pártja szerint “egy jogállamban soha nem fordulhatna elő, hogy a hatalomban lévő kevesek megfigyelik az általuk képviselt sokakat”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik