AppleMark
Közélet

A szingliadón túl is vannak ötletek a KDNP háza táján

24.hu
24.hu

2016. 01. 14. 15:01

A kisebbik kormánypárt „népesedéskutatója” rá van szállva a harmincon túli nőkre. Abortusztilalmat is bevezetne.

Így reagált a KDNP

Miután sokan közölték velünk, hogy mit gondolunk a demográfiai helyzet kezeléséről, ideje, hogy mi is elmondjuk, valójában hogyan vélekedünk erről.

 

– A KDNP a súlyos demográfiai helyzetet az elsőszámú nemzeti sorskérdésnek tartja.

– Mérséklésére két eszközt tartunk hatékonynak: a családbarát gondolkodás erősítését, illetve a gyermekvállalás lehetőségének megteremtését, vagyis a családok támogatásának növelését. Ilyen pl. a családi adókedvezmény vagy az otthonteremtési támogatás.

– Szeretnénk leszögezni, hogy a KDNP tervei és programjai között nem szerepel és nem is szerepelt a szingliadó és a médiumok által „Cselekvési tervként” aposztrofált egyéb ötlet sem!

 

A kérdés felvetődésével kapcsolatban megjegyezzük:

 

– A KDNP demokratikus párt, közel tízezres tagsága körében szabad lehetőség van a magánvélemények megfogalmazására. Ettől még ezek nem válnak a pártprogram részévé.

– A Barankovics Alapítvány kiadványaiból különböző világnézet képviselőinek gondolatait idézhetjük. Elég, ha Jürgen Habermas nevét említjük. Egy szellemi műhely esetében ez természetes.

Cáfolta a múlt héten a KDNP ifjúsági szervezete, hogy szingliadó bevezetésén ötletelnének. Az IKSZ a népességfogyásról hirdetett meg rendezvényt, ahol egyebek mellett olyan dolgokat terveztek megvitatni, hogy 30 éves kor fölött adóztassák meg az egyedülállókat, vagy állami szférában ne lehessen vezető az a nő, akinek nincs legalább három gyereke. De hasonlóan furcsa felvetés volt az is, hogy az állam járuljon hozzá a párkeresés költségeihez. „Mit szólsz a javaslatokhoz? Ha te is felelősséget érzel az ország jövőjéért, gyere, vitatkozzunk a témáról egy jót!” – írták a meghívóban, majd miután híre ment az ötletnek, az IKSZ közleményben tagadta, hogy bármilyen formában is foglalkoznának a szingliadóval, és kilátásba helyezték, hogy beperelnek minden sajtóorgánumot, ami ezt híreszteli.

Pedig vannak még ötletek ott, ahonnan ezek jöttek. A HVG számolt be arról, hogy a kereszténydemokrata párton belül terjed Benda József hobbi népesedéskutató „cselekvési terve”, amiben arról is szó esik, hogy a 35 és 45 év közti gyermektelen nők számára korlátoznák az abortuszt, az így születendő gyermekeket pedig rögtön örökbe adnák. Benda szerint a tíz fősnél nagyobb munkahelyeken népesedési megbízottat is alkalmazni kellene – ő arra figyelne oda, hogy ne dolgoztassák túl a 35-42 éves nőket.

Az egyetemista lányok házasságkötési és gyermekvállalási ösztöndíjat kaphatnának a tervszerint. A szülni nem képes 38-45 éves nőknek adnának lehetőséget arra, hogy béranyákkal hordassák ki gyermeküket, és országos médiakampányban népszerűsítenék, hogy negyvenévesen is szüljenek a nők. A 35-45 éves korosztályról reprezentatív felmérést készítenének, a nők gyermekvállalása helyett pedig inkább családok és közösségek gyermekvállalásáról beszélnének.

Bár a KDNP-nek kisebbik kormánypártként látszólag nincs nagy ráhatása a kormányzati politikára, tavaly az üzletek vasárnapi zárva tartását sikerült keresztülvinniük, most pedig egyébként is a családokkal kampányol a kabinet, kérdés, mennyire áll bele a párt Benda ötletelésébe. Cikkünk megjelenése után elküldték álláspontjukat, melyet a keretes írásban olvashatnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.