menekülttábor debrecen (Array)
Közélet

ET-biztos: a magyar intézkedések célja a menedékkérők elrettentése

24.hu
24.hu

2016. 01. 13. 06:10

A hatóságok által kiváltott menekültellenes közhangulat sem segít a helyzeten – véli Nils Muiznieks.

A magyar menekültügyi szabályozás és gyakorlat nincs összhangban az európai emberi jogi normákkal, az országban gyakorlatilag senki nem kaphat nemzetközi védelmet – közölte írásos véleményében az Európai Tanács emberi jogi biztosa.

Nils Muiznieks az Emberi Jogok Európai Bíróságának felkérésére, harmadik félként kapcsolódott be két, Ausztriából Magyarországra visszaszállított menedékkérő ügyébe. A lett biztos úgy véli, a magyar hatóságok által elfogadott korlátozó intézkedések célja az volt, hogy elrettentsék a menedékkérőket az országba való belépéstől, és attól, hogy hazánkban nyújtsák be kérelmüket.

Muiznieks kifejtette: Magyarországon túl gyorsan folytatják le a menekültügyi eljárásokat, és azok nélkülözik a megfelelő biztosítékokat. A biztos problémának nevezte a menekültügyi őrizetet, és az annak végrehajtására szolgáló intézményekben uralkodó állapotokat. Azt is hozzátette, hogy a hatóságok által kiváltott menekültellenes közhangulat nem segíti elő a menedékkérők és menekültek társadalmi integrációját.

A biztos hangsúlyozta, hogy a Magyarországra visszaküldött menedékkérők jelentős része őrizetben van, számukra nem állnak rendelkezésre hatékony jogorvoslati lehetőségek. Mindezeknek negatív hatása van a dublini egyezmény értelmében visszaküldöttek befogadási körülményeire.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy miután a magyar kormány biztonságos harmadik országnak minősítette Szerbiát, nagy a kockázata annak, hogy a Magyarországra visszatoloncolt menedékkérőket oda küldik tovább. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.