Közélet

Tarlós lapátra tenné az NFM BKV-felelősét

Folytatódik a főváros és kormány közötti vita az agglomerációs közlekedés finanszírozásáról. Az Index írta meg, hogy Tarlós István főpolgármester erős kritikával illette a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. Mint mondta, annak hétfői állásfoglalása olyan mértékű tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot, hogy

ha én lennék a miniszter, akkor azt, aki ezt az állásfoglalást fogalmazta, kirúgnám az állásából.

Az említett közleményben a minisztérium arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a BKV 2022-ig vállalta az agglomerációs HÉV és- buszközlekedés korábbi színvonalon és hálózaton történő fenntartását. A minisztérium tárgyalna a finanszírozási feltételekről, a fejlesztési miniszter a tárgyalások megkezdésére a következő kormányülésen kaphat felhatalmazást.

Az ügy háttere, hogy Tarlós István bejelentette: a BKV nem tudja finanszírozni az agglomerációs járatok fenntartását. A közlekedési vállalat idén nem kap elég támogatást a tömegközlekedés fenntartására, saját forrásokból pedig nem tudja kiegyenlíteni 16 milliárd forintos tartozását. Az agglomerációs közlekedés – amely Tarlós szerint nem a BKV feladata – éppen ekkora összeget visz el, így a főpolgármester egy olyan lehetőségről beszélt, miszerint a Budapest határán túlnyúló járatokat nem finanszírozná a város.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik