Közélet

Romagyilkosságok – Küzdenek a védők, hamarosan minden eldől

A vádlottak kétszer már megkapták a tényleges életfogytiglant.

Harmadfokon, a Kúrián folytatódott kedden a romagyilkosok pere. Nyolc hónappal a másodfokú döntés után a négyfős társaságból hárman ültek a vádlottak padjára: az első-a másod- és a harmadrendű vádlott.  A tárgyalás 9 órakor kezdődött, a védők “sorban” megkapják a szót, a másodrendű vádlott ügyvédje már legalább egy órája beszélt, amikor a bírónő leállította mondván, ne ismételje a tényeket. A védő egyébként minden apró részletében megkérdőjelezi a másodfokú eljárást a DNS-mintavétel tekintetében. Ezután folytathatta, ám a bírónő egy kis idő után megint figyelmeztette, “ne ismételje magát, mert mar így is elhúzta az eljárást”. Majd ismét: “most már többször nem figyelmeztetem, elhangzott ez már”. Végül le is állította.

Az ügyvédek egyébként azért küzdenek, hogy a Kúria helyezze hatályon kívül a korábbi döntést és kezdjék újra az eljárást.

Jelenleg az ügy elsőrendű vádlottja beszél, fegyvertechnikai kérdéseket feszeget az üggyel kapcsolatban.

A tárgyalóteremben egyébként sokan vannak, de nincs “teltház”. Megjelent Budaházy György is.

Mint ismert, a tábla május 8-án lényegében helybenhagyta a korábbi döntést a romagyilkosok ügyében, vagyis az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott tényleges életfogytilaglant kapott, azaz sohasem szabadulhatnak, negyedik társukat 13 év fegyházbüntetéssel sújtották. A bíróság csak néhány kisebb súlyú cselekménynél változtatott a minősítésen.

A vádlottak és védőik azért küzdöttek, hogy az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezze a bíróság. Az utolsó szó jogán – még áprilisban – csak a testvérek akartak beszélni, az elsőrendű vádlott eljárási hibákat említett, a másodrendű pedig azt kérte, hogy egy tisztességes eljárásban, a nagyon súlyos esetekben bizonyíthassa ártatlanságát.

A vádirat szerint három vádlott 2008-2009-ben kilenc helyszínen intézett támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsérültek. Gyilkos akcióik közben összesen 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt hajítottak el és 55 ember testi épségét veszélyeztették. Negyedik társuk a két utolsó támadásban vett részt sofőrként.

A bíróság kimondta a rasszista indítékot, ahogy azt is, hogy az első három vádlott esetében “van hely fellebbezésnek”, így a tábla döntése ezért nem emelkedett jogerőre.

Olvasói sztorik