Közélet

Megzsarolva érzik magukat a mesterpedagógus tanfelügyelők

Vagy az aláírásuk kerül az időközben módosított szerződésre, vagy a visszaminősítésükről döntenek.

A tanfelügyeletet végző pedagógusok közül sokan úgy érzik, a kormány átverte őket: a juttatásaikat nem kapják meg, az adminisztráció túl sok, a munka értelmetlen. Többen ezért visszaadnák megbízásukat, de akkor visszasorolhatják őket, és kevesebb illetménnyel számolhatnak – írja a hvg.hu.

A gyorstalpaló tanfolyam elvégzése után mesterpedagógusként más tanárok minősítésére kiképzett pedagógusok a tanfelügyelet ellátásáról szóló megbízási szerződést december közepén kapták kézhez. Ezt azóta már vissza is kellett küldeniük az Oktatási Hivatalnak. Csakhogy nem mindenki tett így: többen becsapva érezték magukat, és vagy nem küldték vissza a szerződést, vagy kiegészítő megjegyzéseket fűztek hozzá.

Az eredeti szerződéstervezet nem úgy nézett ki, mint amit kiküldtek, hanem azt menet közben módosították

– dühöngött egyikük egy zárt Facebook-oldalon. Szerinte nem erről volt szó 2014 decemberében, amikor az ominózus tanfolyamot elvégezték.

Az OH azonban bebiztosította magát. Aki nem írja alá a szerződést, azt automatikusan visszaminősítik a pedagógus-életpályamodell rosszabb fizetési feltételekkel járó eggyel alacsonyabb szintjére.

Ez zsarolás

– állítja a mesterpedagógus, aki szerint csak ennek köszönhető, hogy elmaradt a szerződés tömeges bojkottja.

A Pedagógusok Szakszervezetének jogász szakértője szerint a mesterpedagógusok megbízási szerződése nemcsak több ponton törvénysértő, de még az alkotmánysértés gyanúja is felmerül.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik