Közélet

Tarlós elkezdte a visszaszámolást: felmondással fenyegeti a kormányt

Már csak 15 napja maradt a fejlesztési minisztériumnak, hogy fizessen az agglomerációs közlekedéséért.

15 napos határidővel – megküldte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak az agglomerációs közlekedés finanszírozására vonatkozó, az NFM szerződéses mulasztásával kapcsolatos felszólító levelet.

– derül ki a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal közleményéből. Mint írják, a rendezetlenség fennmaradása esetén a 15 nap elteltével a megállapodást felmondják.

Mint azt korábban megírtuk december végén Tarlós István

bejelentette, hogy a főváros kiszáll az agglomerációs tömegközlekedés pénzeléséből.

Mivel Tarlós korábban kerek perec azzal fenyegetett, hogy ha nem sikerült megegyezni az állammal a forrásokról, akkor a buszok és HÉV-ek elmennek a városhatárig, kipakolják az utasokat, majd mennek vissza a centrum felé, jogos volt az aggodalom.

Mindezt azért pendítette meg a főpolgármester, mert a parlament korábban egy salátatörvény részeként elfogadta azt a javaslatot, hogy miközben súlyos milliárdokat vonnak el a fővárostól, a kerületek rovására átcsoportosított iparűzésiadó-bevételek egy növekvő részét felhasználhatja Budapest. Ez azonban negatív mérleget eredményezne, Tarlós ezt elfogadhatatlannak tartotta.

Mivel a főváros törvényi kötelezettségtől mentesen szolgálta ki eddig az elővárosokat, ami tetemes veszteséget hozott, Tarlós úgy döntött, ettől megválik. Úgy tűnik, ebbe Orbán is belement, de a helyzet korántsem olyan vészes Király Dávid, a BKV-Figyelő szakújságírója szerint, mint elsőre hangzik.

A döntés nem azt jelenti Király szerint, hogy a főváros tényleg leállítja az agglomerációs tömegközlekedést. Egyszerűen innentől kezdve kivonul a finanszírozásából, így azt az államnak (és esetleg az érintett önkormányzatoknak, akik most csak az összköltség 3-5 százalékát állják) kell megoldani. Az elővárosi közlekedés 20 milliárd forintba kerül évente, ebből 4 milliárd jön vissza jegyekből/bérletekből, alig 1 milliárd az érintett önkormányzatoktól, 15 milliárd pedig veszteségként megy a levesbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik