Közélet

Orbán jobban beszólhatott volna Cameronnak

Az ellenzéki pártok zömmel elégedetlenek a végeredménnyel, amit Orbán és Cameron tárgyalása okozott. Az MSZP szerint Orbán csak asszisztált Cameron kampánykörútjához, de a többi párt szerint se védte meg az angliai magyarokat.

David Cameron és Orbán Viktor forró hangulatú, de unalmas tárgyalást, majd sajtótájékoztatót tartott az Országházban csütörtökön. Mindketten a megegyezés valóságáról beszéltek, bár más az érdekek. Cameron bent tartaná hamarosan népszavazó országát az EU-ban, de ehhez reformok kellenének, amit Magyarország is támogathat. Orbán szerint azonban a keményen dolgozó magyar munkavállalókat nem érheti hátrányos megkülönböztetés Nagy-Britanniában. A pártok szokás szerint hevesen reagáltak.

Jobbik: elszalasztott lehetőség

A Jobbik szerint a magyar kormány történelmi lehetőséget szalasztott el – mondta Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője. “Ez egy elszalasztott lehetőség volt, egy történelmi pillanat volt, amiben a magyar kormány nem állt helyt és nem volt képes megfogalmazni azokat a magyar nemzeti érdek szempontjából fontos követeléseket, amelyekre a lehetőség adott volt” – tette hozzá.

Gyöngyösi szerint a találkozó lehetőséget adott volna, hogy Magyarország Nagy-Britannia szövetségét felhasználva, a magyar nemzeti érdekeket hangsúlyozva alakítsa az EU politikáját. Különösen a lisszaboni szerződés óta az unió központosító irányt vett és a nemzeti hatáskörből több jog Brüsszelbe került. A Jobbik szerint a csatlakozási szerződés újratárgyalásával és az uniós alapokmányok újragondolásával új alapokra kellene helyezni a magyar uniós tagságot.

Márton szerint a sajtótájékoztatón nem sokat lehetett hallani arról, hogy a magyar kormány milyen érdemi kezdeményezéseket fogalmaz meg. A politikus ebbe a körbe sorolta a migrációs probléma kezelését, a termőföld védelmét, az őshonos kisebbségek védelmét, amik tekintetében a csatlakozási szerződést, az európai uniós alapokmányokat a magyar nemzeti érdek szempontjából módosítani kellene.

MSZP: Orbán csak asszisztált

Az MSZP szerint eredménytelen volt Orbán és Cameron csütörtöki megbeszélése. A párt bátrabb fellépést várt volna el a magyar miniszterelnöktől a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalók érdekében. Mesterházy Attila, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista tagja szerint a brit kormányfő kampánykörútja keretében járt Magyarországon, az útját a Nagy-Britannián belüli események vezérelték és ehhez a magyar miniszterelnök csak asszisztált. Orbán otthon hagyta a bátrabb, a konfliktusvállaló énjét.

24.hu/ Pál Anna
24.hu/ Pál Anna

A szocialista politikus azt mondta, a két miniszterelnök az Angliában dolgozó magyarok helyzetét tekintve elbeszélt egymás mellett, Cameron továbbra is migránsként tekint a magyar munkavállalókra. A brit politikus nem tesz különbséget az uniós állampolgárok, a bevándorlók, a menekültek között. Mesterházy azt mondta, az 50-60 ezer külföldi magyar munkavállaló ügyében keményebb kiállást vártak Orbántól.

Ezeknek a magyar munkavállalóknak semmilyen baja nem származhat a brit belpolitikai történésekből. Nem lehet elfogadni, hogy őket másodrangú állampolgárrá akarják minősíteni és hogy korlátozzák a munkaerő szabad áramlását az EU-ban. Tudomásul kell venniük a briteknek is, hogy nemcsak a tőke, hanem a munkaerő is szabadon áramolhat az EU-ban – közölte. Mesterházy azzal egyetértett, hogy reformra szorul az unió, mert egy erős, versenyképes, valamint hatékony EU-ra van szükség. Úgy látta, hogy miközben a két miniszterelnök szavakban erősebb Európát akar, cselekedeteikkel egy sokkal gyengébb EU-t hoznak létre.

LMP: semmit sem tesz a kormány az angliai magyarokért

Az LMP szerint a kormánynak olyan feltételeket kellene teremtenie, hogy a Nagy-Britanniában élő 55 ezer magyart visszahozza Magyarországra, ha pedig ez nem tudja elérni, akkor álljon ki az ott élő magyarok érdekeiért. Gál József, a párt szóvivője közölte, módosítani kell az Európai Unióról szóló szerződést. Olyan EU-t kell teremteni, ahol senki sem kényszerül arra, hogy elköltözzön saját országából ahhoz, hogy meg tudjon élni, és emellett tisztességes munkáért tisztességes bért kap.

Ahhoz képest, hogy egy nagyvárosnyi magyar dolgozik Nagy-Britanniában, a magyar kormány semmit nem tesz azért, hogy őket visszahozza. Sőt Orbán a brit miniszterelnök mellett állva nagyon megdicsérte őket, hogy milyen jó munkavállalók. Az LMP szerint Magyarországon sokkal nagyobb szükség lenne ezekre az emberekre, mint Londonban – tette hozzá. Felszólítják a kormányt, hogy változtasson gazdaságpolitikáján, és próbálja meg ezt az 55 ezer magyart hazahozni. Nincs illúziójuk, ez nem fog sikerülni, ezért azt követelik, hogy Orbán álljon ki azért, hogy ne szüntessék meg az ott élő magyarok szociális ellátását.

Együtt: hol az erély?

Az Együtt szerint Orbán nem állt ki kellő eréllyel a magyar munkavállalók védelméért, ezzel magára hagyta a saját választóit. A párt közleménye szerint Orbán azt mondta, hogy egyetért a brit miniszterelnök mind a négy pontjával, amelyet az Európai Uniónak és a többi tagállamnak javasol a hazája uniós tagságáról döntő népszavazás előtt. “Ez súlyos hiba, ez a nyilatkozat ellentétes az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok érdekével” – írták arról, hogy Orbán egyetért Cameron négy pontjával.

Úgy vélik, ha a Fidesz-kormány európai és demokratikus elkötelezettsége szilárd volna, akkor most lett volna lehetőség arra, hogy Orbán diplomatikus formában, de egyértelműen adja brit partnere tudtára, az Egyesült Királyságban mindenféle munkajogi korlátozás elfogadhatatlan az uniós állampolgárokkal szemben.

Liberálisok: a kivándorlás a probléma

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint Orbán Viktor kettős mércét alkalmaz migránspolitikájában: miközben bűnözőnek állítja be a keletről érkező bevándorlókat, a Nagy-Britanniába kivándorló magyaroknak különleges elbánást kér. A párt szerint Magyarország elsődleges problémája nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás. Ennek megakadályozásához pedig nem a brit szociálpolitikán keresztül vezet az út, hanem a magyar gazdaságpolitikán. “Szabad, igazságos és fejlődő gazdaságra lenne szüksége Magyarországnak ahhoz, hogy ne okozzon demográfiai katasztrófát az elvándorlás” – írták az MTI szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik