Közélet

Orbán Cameronnak: bennünket ne tekintsenek migránsoknak!

David Cameron Budapesten járt, hogy elérje, mindenki támogassa az EU reformját. Orbán azt mondta, a magyarok nem holmi migránsok, becsületesen dolgoznak Nagy-Britanniában, ne érje őket diszkrimináció.

Nem mindennapos vendéget köszönthetünk.

Így kezdte Orbán Viktor kormányfő a sajtótájékozatót, amit David Cameronnal közösen tartott csütörtök délután. Először Nagy-Britanniát fényezte, mondván 700 brit cég 50 ezer magyar munkavállalót tart el itthon. Elmondása szerint a könnyű témákkal kezdte, mint Szíria és Irak ügye. Mint NATO-partner, biztosította Cameront, hogy Magyarország a méretéhez igazódóan részt tud venni a missziókban.

Egyetértettek a négypontos brit csomagban is – mondta Orbán, aki szerint örömmel támogatja a magyar kormány a versenyképesség EU-s javítását. Egyetértettek a nemzeti parlamentek súlyának növelésében is, és hogy a szociális rendszerekben tapasztalt visszaéléseket el kell intézni. “Kérni fogjuk a britektől, hogy vegyék figyelembe, hogy a kint dolgozó magyarok becsülettel dolgoznak” – mondta a magyar kormányfő, aki a visegrádi négyekkel együtt akar majd megállapodni a kérdésről.

Cameron: diákként jártam itt utoljára

Köszönöm, Viktor ezt a kedves hangú üdvözlést!

Ezt válaszolta Cameron, aki felelevenítette, hogy 1985-ben járt itt először diákként. Jól működik a gazdaság, alacsony a munkanélküliség és sikeres az ország – folytatta Magyarország fényezését. Megemlítette, hogy tíz éve nem járt itt brit miniszterelnök. Olyan területeken kell Európában együttműködni, amik jó célokat szolgálnak. Ő is a versenyképesség megőrzéséről beszélt, az eurózónán kívüli tagok érdekeit pedzegette.

24.hu/ Pál Anna
24.hu/ Pál Anna

“Én támogatom az emberek szabad mozgását” – mondta Cameron, aki szerint figyelembe kell venni, mekkora nyomást gyakorol a bevándorlás egy jóléti rendszerre. Hasznos megbeszélést folytattak, kemény munkával és jó szándékkal sikerül majd elérni a megállapodást szerinte. Megemlítette, hogy legkésőbb 2017-ig népszavazás lesz náluk az EU-tagságról, ezért is fontos a deal.

A migrációs válságban egyetértenek a főbb kérdésekben, pl. hogy rendet kell tenni Szíriában és Európának erős határokra van szüksége. Az orosz kapcsolatokról is szó esett, itt kiemelte, hogy a minszki tűzszünetet be kell tartatni Kelet-Ukrajnában. Végül ezzel fejezte be mondandóját:

Köszönöm ezt a kedves vendéglátást, és megígérem, hogy nem fog eltelni tíz év, míg brit miniszterelnök Magyarországra látogat.

A szabadságharcosok öreg klubja

Az M1 tudósítója az előző napi Orbán-féle lengyelországi látogatásról kérdezte a kormányfőt, aki szerint spekuláció minden, ami a médiában volt. “A szabadságharcosok öreg klubja” az övék a lengyelekkel, mert ők rendszerváltók voltak – viccelődött a kormányfő arról, hogy összefutott Jarosław Kaczyńskival, a kormánypárt elnökével. Aztán ismét a V4-ek közös álláspontját mondogatta.

Cameron újságírói kérdésre ismertette tervét, hogy a külföldiek várjanak négy évet, amíg hozzáférnek a brit jóléti rendszerhez. Megoldásokat keresnek, nem csak kompromisszumokat. Szerinte a briteknek is fontos, hogy bent maradjanak az EU-ban, és az uniónak is érdeke a Brexit elkerülése. Orbán is beszélt, szerinte 55 ezer magyar dolgozik kint Nagy-Britanniában (ezt sok statisztika másképp látja), “mi a becsületesen dolgozó emberek közé tartozunk” – tette hozzá. Szerinte meg fognak tudni állapodni a britekkel.

24.hu/ Pál Anna
24.hu/ Pál Anna

Cameron egy másik kérdésre (a Timestól) azt mondta, túlzottan elhízottak a britek, kezelni fogják e kérdést, ahogy a dohányzásét is. Cameron utána saját magát ismételte a túlterhelt szociális rendszerről, majd Orbán a schengeni határok védelméről (ezúttal angolul válaszolt) beszélt.

Nem vagyunk migránsok

A következő kérdésnél Cameron hevesen elnézést kért Donaldtól, aki valójában James az ITV-től, de elszúrta a nevét, amikor szólította. Utána azt mondta a brit kormányfő, a négyéves korlátozás javaslatát hajlandó felülvizsgálni, ha kap jobb ötletet. Orbán most már azt felelte, Cameron javaslatai közül az EU-reformra hármat támogatnak. Szerinte nem ugyanaz a súlya annak, ha Magyarország vet fel valamit, mintha a nagyobb Egyesült Királyság.

Nagyon fontos, hogy bennünket ne tekintsenek migránsoknak

– mondta Orbán a negyedik kérdéskörről. Szerinte az EU-hoz tartozó állam polgárai vagyunk, nem migránsok, nem élősködni megyünk, nem a britek rovására akarunk odamenni, hanem dolgozni akarunk. “Diszkriminációt nem tudunk elfogadni” – mondta Orbán. A cél, hogy diszkrimináció nélkül szeretnének a britek számára is elfogadható megoldást találni. Ezt a visegrádi országokkal együtt szeretnék kiharcolni.

Cameron útja

David Cameron csütörtök kora délután landolt Ferihegyen, majd az M0-M3-Kós Károly sétány-Hősök tere-Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon az Országházhoz hajtatott. Azért érkezett, hogy a közelgő EU-népszavazás előtt meggyőzze a keleti uniós tagországokat is, hogy átalakítsák az Európai Uniót. Cserébe amellett kampányolna a brit kormány, hogy bent maradjon a szigetország a szövetségben. Részletesen itt olvashat a helyzetről.

A kormányfő távozása előtt még elzarándokol Áder János köztársasági elnökhöz is a Sándor-palotába, ami miatt az oda vezető utakat, köztük a Széchenyi lánchidat is lezárják.

Fotó: 24.hu/ Pál Anna

Fotó: 24.hu/ Pál Anna

Olvasói sztorik