AppleMark
Közélet

Megjelent a levél, amellyel elkaszálhatják Paks bővítését

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 06. 19:23

Az Európai Bizottság versenyjogi biztosa részletesen elemezte, hogy miért nem igaza a magyar kormány állítása.

Az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozta Margrethe Vestager versenyjogi biztosnak a Paks II. állami támogatásának ügyében a magyar kormánynak küldött levelét. Benne részletes elemzésekkel, hogy miért tartják valótlannak a magyar kormány állítását, mely szerint nincs a beruházásban állami támogatás – tette közzé Jávor Benedek Facebook-oldalán.

Az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozta Margrethe Vestager versenyjogi biztosnak a Paks II. állami támogatásának ü…

Szerző: Jávor Benedek2016. január 6.

A teljes 33 oldalas jelentés legfontosabb megállapítása a PM-es politikusa szerint, hogy a magyar kormány szisztematikusan túlbecsüli Paks II. várható bevételeit, miközben ugyanígy rendszerszerűen alulbecsüli a várható költségeket. Számításaik szerint Paks II. minden valószínűség szerint veszteséges lesz, és csak állami támogatás révén lesz képes működni. Ami súlyosan torzítja a régiós energiapiacot. Mindez pedig ellentétes az uniós joggal.

Jávor szerint a kormány számára egy kiút maradt: megpróbálni bebizonyítani, hogy az állami támogatás indokolt és jogszerű.

Viszont ezzel kapcsolatban is van néhány rossz híre a Bizottságnak. Szerintük a támogatás szelektív, komolyan torzíthatja a piaci versenyt, miközben a kormány egyelőre nem juttatott el olyan információkat a Bizottságnak, amelyek alapján olyan piaci hiányosságok volnának megállapíthatók, amelyek más módon, mint az állami támogatással megvalósuló paksi bővítéssel ne volnának megoldhatók. Ugyanígy bizonytalan a támogatás arányossága, viszont a beruházás növeli a piaci koncentrációt, ami szintén további versenytorzítást okozhat.

– írja.

Kommentek

Budapest, 2016. január 7.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja a Budapestre egynapos, hivatalos látogatásra érkezõ David Cameron brit miniszterelnököt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtéren 2016. január 7-én. A brit kormányfõ a nap folyamán megbeszélést folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel.
MTI Fotó: KKM / Burger ZsoltGoodbye Mr. Cameron!
Május 1. - Munkáspárt - EU-ellenes rendezvény BudapestenThürmer harcba száll Salgótarján polgármesteri székéért