Közélet

Titok, miért tesz keresztbe a NAV az Orbán Ráhelt megkeresztelő lelkész egyházának

A Magyar Liberális Párt elnöke furcsállotta, hogy ismét visszatartják a MET 1-százalékos felajánlásait.

Fodor Gábor emlékeztetett rá, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága már kimondta, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET) és a hasonló kisegyházaknak sérült a gyülekezési, egyesülési szabadsága az egyháztörvény miatt. A bíróság a kormányt kártérítésre kötelezte. Pernyertesként a MET utólag megkaphatta az állam által visszatartott 1%-os felajánlásokat. Az a MET fennmaradásához, működéséhez nélkülözhetetlen – írta az ellenzéki politikus.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal most azonban ismét határozatot küldött arról a MET-nek, hogy a szervezet idén nem fogadhatja az adózók által felajánlott 1%-ot.

Úgy tűnik, az adóhatóság elölről kezdi azt az eljárást, amelyről egyszer már kiderült, alkotmánysértő, jogellenes. Fodor Gábor a nemzetgazdasági minisztertől várt választ, mi alapján hozta mostani határozatát a NAV, miért akadályozza ismét a MET-et  a felajánlások gyűjtésében.

Varga Mihály helyett Tállai András miniszterhelyettes azt válaszolta Fodor Gábornak, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget érintő határozata – az adózás rendjéről szóló törvény alapján – adótitok.

Ezek az információk kizárólag abban az esetben lennének átadhatóak, illetve nyilvánosságra hozhatóak, ha ahhoz a MET-től származó olyan írásbeli hozzájárulással rendelkezne, amelyben az adózó hozzájárulását adná az adótitok felfedéséhez.

Hozzájáruló nyilatkozat hiányában Fodor Gábor nem kaphatott érdemi választ kérdésére, de azt megtudta, hogy az adóhatóság eljárásainál „megkülönböztetés nélkül, a jogszabályi rendelkezések teljes körű betartásával jár el”.

Néhány hete ugyanakkor a MET követelte, hogy fejeződjék be módszeres kivéreztetésének igyekezete, a felekezetet helyezzék vissza egyházi jogállásába, a NAV pedig azonnali hatállyal adja vissza technikai számát, amely a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásához szükséges. Iványi Gábor, a MET elnöke azt is követelte, hogy az állam haladéktalanul térítse meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek az egyházi státusz megvonásából származó eddig meg nem térített kárát.

A MET korábban élesen bírálta a kormány menekültpolitikáját, és mindenkit arra bátorított, hogy hallgasson saját lelkiismeretére, ne várjon hatósági engedélyre, ha tud és akar segíteni. Iványi Gábor akkor kérte, hogy szüntessék meg a Magyarország határain még meglévő fölösleges és veszélyes drótakadályokat, emlékeztetett rá, hogy Salkaházi Sára, Slachta Margit, Sztehlo Gábor és mások sem vártak külön törvényi engedélyre ahhoz, hogy mentsék azokat, akik akkor “illegálisan” próbálták menteni a maguk és szeretteik életét.

Ne kényszerüljünk ismét hetven évet várni arra, hogy boldogoknak, szenteknek vagy egyszerűen csak példaképeinknek láthassuk azokat, akik inkább figyeltek az Istentől belénk oltott örök lelkiismeret szavára, mint az éppen aktuális politikai megfontolásokból született, az emberiességet figyelmen kívül hagyó jogszabályokra.

Iványi Gábor korábban maga mondta, a szocializmusban elszenvedett üldöztetés után legvadabb álmaiban se gondolta, hogy vallási közösségétől a demokráciában, épp a Fidesz-kormány vonja meg az egyházi státuszt. A lelkész akkor úgy vélte, a korábbi üldöztetések kezdenek “fájóan aktualissá válni”. A MET elnöke néhány éve elárulta, egykori SZDSZ-es képviselőként annak idején azt fontolgatta, átlép a Fideszbe, mert attól tartott, hogy Tölgyessy Péter a pártot végérvényesen elviszi jobboldali irányba. A jelenlegi kormányfő két legidősebb gyermekét, Ráhelt és Gáspárt is ő keresztelte, de egyébként úgy látta Orbán „Viktornak nincs semmiféle vallási kötődése”.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik