Közélet

Simicskáék vágya a németek távozása

Mert ha a német ProSiebenSat.1 végre eltakarodik, nem lesz joga beleszólni azokba a vitákba, hogy kié is a TV2. Mindenesetre felkészül Andy Vajna és Dirk Gerkens.

Vasárnap a TV2 magabiztosan közölte, hogy Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. megvette a társaságot, sőt a korábbi tulajjal, a ProSiebenSat.1 Media AG-vel is megegyezett a hitelek átvállalásáról. Azt is írták, a Gazdasági Versenyhivatal is áldását adta a frigyre.

Az Index azt írja, december 31-én írták alá a német céggel a papírokat. Azért ilyen későn, mert a korábbi menedzsmentnek még volt pár nagyon magas összegű szerződése amerikai filmstúdiókkal. A német cég korábban garanciát vállalt, hogyha a TV2 csődbe is menne, fizet az amerikaiaknak. A stúdióknak viszont nem felelt meg sokáig az új tulaj (Vajna cége) által adandó bankgarancia. Azt is bejelentették, hogy Dirk Gerkens veszi át vezérigazgatóként a céget.

Fonyó Károly, Simicska Lajos üzlettársa ügyvédjén keresztül reagált. Eszerint nem érkezett meg az anyacéghez, a TV2 Media Holdings Kft.-hez a TV2 Csoport vételára, és nem is adták hozzjárulásukat a jogerős cégbírósági adatok megváltoztatásához. Mivel Fonyó álláspontja szerint a Megapolis Media Zrt.-n keresztül ő a TV2 Media Holdings tulaja, a vételárat meg nem kapták meg, az adásvétel semmis.

Ráadásul ha a Magyar Broadcasting kifizette a ProSiebenSat.1 Media AG-t, akkor megszűnik a németek zálogjoga, ami meggyorsíthatja a folyamatban lévő cégeljárások lezárását. A cég eladásába eddig jogszerűen szólhatott bele a német vállalat, de ezzel kiszállna a játszmából. A végső szót a bíróság mondja majd ki – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik